Plnená zemiaková placka a bravčové soté

 | 

Čas prípravy: 

45

 min

Čas varenia: 

30

 min

Ingrediencie

Na mäso:

  • 1 lyžica masti
  • 0.5 kg bravčového mäsa

  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • 1 lyžička mletej rasce
  • 1 lyžica horčice
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • soľ a korenie na dochutenie
  • Na placky:

  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 menšia cibuľa

  • hladká múka na zahustenie cesta
  • soľ a majorán
  • 2 vajcia

  • trochu oleja na pečenie
  • Strúhaný syr na podávanie
  • Ingrediencie

    Na mäso:

  • 1 lyžica masti
  • 0.5 kg bravčového mäsa

  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • 1 lyžička mletej rasce
  • 1 lyžica horčice
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • soľ a korenie na dochutenie
  • Na placky:

  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 menšia cibuľa

  • hladká múka na zahustenie cesta
  • soľ a majorán
  • 2 vajcia

  • trochu oleja na pečenie
  • Strúhaný syr na podávanie
  • Nutričné hodnoty

    recepty

    Plnená zemiaková placka je evergreen, ktorý všetkých poteší. Ak teda máte radi túto slovenskú klasiku, určite si recept uložte a vyskúšajte. Pokiaľ doma práve nemáte bravčové mäso, pokojne ho môžete zameniť za kuracie, alebo dokonca za vegetariánsku náhradu.

    Plnená zemiaková placka je klasika

    Postup:

    1. Začneme s prípravou mäsa. Cibuľu ako prvú nakrájame na menšie kúsky. Mäso tiež nakrájame na kocky. Veľkosť zvolíme podľa preferencií stravníkov. Osolíme ho a zľahka okoreníme. Pridáme dve lyžice sójovej omáčky spolu s rascou. Všetko dôkladne premiešame.
    2. Cibuľu osmažíme na masti, keď si všimneme, že začína byť ľahko opečená, pridáme k nej ochutené mäso. Za stáleho miešania na panvici opekáme, kým sa nám mäso neopečie zo všetkých strán do mäkka. Môžeme ešte pridať aj trochu studenej vody a mäso podusiť. Nakoniec ešte pridáme paradajkový pretlak a horčicou. Znovu všetko premiešame, privedieme do varu a odstavíme.
    3. Vrhneme sa na prípravu placiek. Zemiaky aj cibuľu s cesnakom očistíme a nastrúhame. Skvelým pomocníkom nám bude kuchynský robot.
    4. Nastrúhané suroviny vo väčšej mise zmiešame s vajcami, soľou, čiernym korením, pretlačeným cesnakom. Nakoniec cesto zaprášime múkou. Koľko použijeme múky záleží od typu zemiakov, ktoré sme použili. Cesto nesmie byť ani príliš riedke, ani husté. Pozri fotky postupov.
    5. Z hotového cesta vyprážame na olejom vymastenej panvici placky, ktoré po niekoľkých minútach pečieme z oboch strán. Pokiaľ sa vám nedarí placky robiť veľké a tenké, začnite s plackami malými, lepšie sa vám s nimi bude manipulovať.
    6. Hotovú placku potom servírujte na tanier naplnenú mäsovou zmesou a zasypané strúhaným syrom. Dobrú chuť. nadrobno slaninu, cesnak a cibuľu, chilli papričky zbavíme semien a tiež nakrájame nadrobno.
    7. Toto jedlo je veľmi sýte a rozhodne si nevyžaduje prípravu a podávanie polievky vopred. Naopak vám k nemu dobre padne pohár piva, alebo vychladeného bieleho vína.