Polenta s pečenou rybou

 | 

Čas prípravy: 

45

 min

Čas varenia: 

20

 min

Ingrediencie

Na polentu:

  • 1 hrnček kukuričnej polenty
  • 4 hrnčeky vody
  • 2 lyžice olivového

oleja

  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžica masla
  • trocha tuku na vymazanie formy
  • Ryba:

    Ingrediencie

    Na polentu:

    • 1 hrnček kukuričnej polenty
    • 4 hrnčeky vody
    • 2 lyžice olivového

    oleja

  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžica masla
  • trocha tuku na vymazanie formy
  • Ryba:

    Nutričné hodnoty

    HL41 Web Banner 2120x455px

    Polenta s pečenou čerstvou rybou, paradajkovou omáčkou a pečeným cesnakom je skvelý recept na záver leta. Ako ľahká večera je skvelá aj cez rok. Môžete ju smelo pripraviť aj s grilovanými šampiňónmi, cuketou a parmezánom.

    Polenta s pečenou čerstvou rybou a paradajkovou omáčkou

     

    Postup:

    1. Začnime Polentou. Pred samotným varením si pripravíme menšiu formu s okrajom.
    2. Polentu pozvoľne nasypeme do vriacej vody (4 hrnčeky). Za pomocou šľahacej metly stále miešame, aby sa nám nevytvorili hrudky. Podobne, ako keď varíme krupicovú kašu. Ďalej pridáme olivový olej a soľ. Keď polenta zhustne, odstavíme ju zo sporáka a pridáme 1 lyžicu masla na zjemnenie. Ešte raz dobre premiešame. Takto ju nalejeme do už pripravenej, tukom vymastenej formy. Povrch dobre rozotrieme, aby sme dosiahli rovnomerný povrch. Formu s polentou potom dáme na niekoľko hodín do chladničky vychladnúť.
    3. Keď sa blíži doba servírovania, polentu z chladničky vyberieme, vyklopíme z formy a rozkrojíme na rovnaké kusy. Polentové kusy potom opatrne opečieme z oboch strán na rozohriatej panvici s trochou olivového oleja.
    4. Zatiaľ čo sa polenta opeká, na ďalšej panvici krátko opečieme nakrájané strúčiky cesnaku. Po ich opečení v rovnakej panvici ešte opečieme rybie filety. Počas opekania ich zľahka osolíme a okoreníme. Pečieme len niekoľko minút z každej strany do zlatista.
    5. Na ohriatie paradajkovej omáčky na taliansky spôsob potrebujeme len 2 minúty. Hravo to zvládnete popri pečení ryby a polenty.
    6. Servírujte na tanier najprv paradajkovú omáčku, na ňu opečenú polentu, ktorú môžete ešte trochu dosoliť už na tanieri. Navrch filiet z ryby dáme niekoľko kúskov opečeného cesnaku.
    7. Aby som bola úprimná, chvíľu mi trvalo, kým sme prvýkrát doma pripravili a ochutnali polentu. Nie, že by som k nej bola skeptická, ale nikdy na to nebola vhodná príležitosť. Predstavovala som si že pravdepodobne bude chutiť nezaujímavo. Vždy sa čudovala, že práve Taliani si ju nemôžu vynachváliť. Vyhýbala sa mi dokonca aj počas objavovania Toskánska a nenašla som ju na žiadnom menu v reštaurácii, ktorú sme navštívili.
    8. Keď ale prišiel jedného dňa ten správny čas a dostala som pre náš receptár Kulinárium zadanie na polentu, hneď mi prebehli chuťovými bunkami všetky zmeškané chvíle, ktoré sme mohli spolu s polentou stráviť 🙂 Dopadlo to na výbornú a odteraz má polenta právoplatné miesto na našom jedálničku. Vyskúšate ju aj vy?