Varím doma pre manžela a svokra a podľa toho musím aj vyberať čo uvarím. Spravidla vždy funguje, keď sa zmienim, že v recepte figuruje pivo. Na to tí moji chlapi jednoducho počujú. A hádam nielen tí moji. Tento recept na hovädzie mäso má ešte aj skvelú výhodu v tom, že sa v podstate upečie sám. Krátka príprava a ja sa môžem venovať iným veciam. Takže si vlastne príde každý na svoje. O tej skvelej chuti čierneho piva s hovädzím mäsom sa presvedčte sami, vyskúšaním tohoto vynikajúceho receptu.
Hovädzie mäso na pive
Postup:
- Najprv si rúru predhrejeme na 170 stupňov Celzia.
- Hovädzie mäso nakrájame na stredné kocky. Cibuľu a cesnak na hrubo. Mrkvu a zeler na kúsky trochu menšie ako mäso. Nezabudneme na slaninu, aj tú nakrájame na kocky.
- Na panvici opečieme slaninu, keď bude zlatistá dáme ju do hrnca na pečenie, v ktorom budeme piecť mäso. Najlepšie nám poslúži liatinový hrniec.
- Potom na panvicu, ktorá je mastná od slaniny dáme mäso. Osolíme ho, okoreníme a sprudka opečieme, aby sa zatiahlo zo všetkých strán. Po opečení ho pridáme do hrnca k slanine.
- Znížime plameň a podobne spolu opečieme mrkvu a zeler dozlatista. Pokrm vďaka skaramelizovanej zelenine získa na sile a výraznej chuti. Aj zeleninu vložíme do hrnca na pečenie.
- Nakoniec pridáme k mäsu cesnak, paradajkový pretlak, tymian, cukor, trochu soli, hovädzí vývar a všetko to zalejeme čiernym pivom.
- Prikryté hovädzie mäso pečieme asi 2 hodiny. Mäso by malo byť po upečení naozaj krehké.
- Naše najobľúbenejšia príloha k tomuto pokrmu je vždy nadýchaná zemiaková kaša, ale nič nepokazíme ani knedľou, alebo chlebom. Prajem dobrú chuť.