Retro na stole – pečené hovädzie mäso na čiernom pive

 | 

Čas prípravy: 

 min

Čas varenia: 

 min

Ingrediencie
  • 2 cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 plechovka čierneho piva
  • 120 g paradajkového pretlaku
  • 4 vetvičky čerstvého tymianu
  • 3 mrkvy
  • 2 stonky zeleru
  • 1 lyžička krupicového cukru
  • 600 ml hovädzieho vývaru
  • Ingrediencie
  • 2 cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 plechovka čierneho piva
  • 120 g paradajkového pretlaku
  • 4 vetvičky čerstvého tymianu
  • 3 mrkvy
  • 2 stonky zeleru
  • 1 lyžička krupicového cukru
  • 600 ml hovädzieho vývaru
  • Nutričné hodnoty

    HL41 Web Banner 2120x455px
    Varím doma pre manžela a svokra a podľa toho musím aj vyberať čo uvarím. Spravidla vždy funguje, keď sa zmienim, že v recepte figuruje pivo. Na to tí moji chlapi jednoducho počujú. A hádam nielen tí moji. Tento recept na hovädzie mäso má ešte aj skvelú výhodu v tom, že sa v podstate upečie sám. Krátka príprava a ja sa môžem venovať iným veciam. Takže si vlastne príde každý na svoje. O tej skvelej chuti čierneho piva s hovädzím mäsom sa presvedčte sami, vyskúšaním tohoto vynikajúceho receptu.

    Hovädzie mäso na pive

    Postup:

    1. Najprv si rúru predhrejeme na 170 stupňov Celzia.
    2. Hovädzie mäso nakrájame na stredné kocky. Cibuľu a cesnak na hrubo. Mrkvu a zeler na kúsky trochu menšie ako mäso. Nezabudneme na slaninu, aj tú nakrájame na kocky.
    3. Na panvici opečieme slaninu, keď bude zlatistá dáme ju do hrnca na pečenie, v ktorom budeme piecť mäso. Najlepšie nám poslúži liatinový hrniec.
    4. Potom na panvicu, ktorá je mastná od slaniny dáme mäso. Osolíme ho, okoreníme a sprudka opečieme, aby sa zatiahlo zo všetkých strán. Po opečení ho pridáme do hrnca k slanine.
    5. Znížime plameň a podobne spolu opečieme mrkvu a zeler dozlatista. Pokrm vďaka skaramelizovanej zelenine získa na sile a výraznej chuti. Aj zeleninu vložíme do hrnca na pečenie.
    6. Nakoniec pridáme k mäsu cesnak, paradajkový pretlak, tymian, cukor, trochu soli, hovädzí vývar a všetko to zalejeme čiernym pivom.
    7. Prikryté hovädzie mäso pečieme asi 2 hodiny. Mäso by malo byť po upečení naozaj krehké.
    8. Naše najobľúbenejšia príloha k tomuto pokrmu je vždy nadýchaná zemiaková kaša, ale nič nepokazíme ani knedľou, alebo chlebom. Prajem dobrú chuť.