Pusinkový koláč je letná delikátna záležitosť plná ovocia, lahodnej šľahačky a je chrumkavý ako snehové pusinky. Pre rýchlu verziu môžeme použiť hotové krehké cesto a kúpiť aj snehové pusinky. Ak máme čas navyše, tu je celý recept.
Pusinky vo veľkom alebo pusinkový koláč s ovocím a kvietkami ako ozdoba letnej slávnosti
Postup:
- Z múky, cukru, soli, žĺtka a na kocky pokrájaného studeného masla rýchlo vypracujeme cesto, kým nezačne mať konzistenciu mrveničky. Prilejeme vodu, aby sa cesto spojilo do gule.
- Cesto odložíme zabalené vo fólii do chladničky minimálne na pol hodinu.
- Rúru rozohrejeme na 200°C.
- Vychladené cesto rozvaľkáme na asi 2-3 mm. Vyložíme ním formu, okraje popritláčame a zvyšky odrežeme. Pečieme 15 minút naslepo, potom odstránime papier so záťažou a dopekáme do zlata ešte asi 10 minút.
- Na vychladnutý korpus natrieme vrstvu pudingu, pokladieme kopčekmi vyšľahanej šľahačky a ozdobíme ovocím. Nakoniec posypeme rozdrvenými pusinkami a jedlými kvetmi.
Pusinky:
- Rúru zohrejeme na 120 °C. Bielky vyšľaháme do polotuha a postupne po lyžiciach zašľaháme kryštálový cukor, a šľaháme kým nie je sneh pevný a lesklý. Nakoniec zašľaháme škrob, ocot a vanilku.
- Na papier na pečenie navrstvíme kolieska s priemerom 10cm (cca 8 ks). Pečieme 30 min, potom 60 °C a sušíme hodinu a pol. Na záver opäť teplotu zvýšime a dopečieme. Rúru vypneme, pootvoríme a necháme úplne vychladnúť.