Recept na domáce praclíky

 | 

Čas prípravy: 

60

 min

Čas varenia: 

20

 min

Sisters Bakery Miška Smolová
Sisters Bakery Miška Smolová

 | 

Čas prípravy: 

60

 min

Čas varenia: 

20

 min

Ingrediencie

Na cesto / kvások:

Na cesto:

  • 400 g hladkej múky
  • 200 g vody
  • 2 ČL sladu (melasy alebo medu

)

  • 10 g soli
  • 20 g mäkkého masla
  • 10 g čerstvého droždia
  • Na nálev:

    • 1000 ml vody
    • 100 g sódy bikarbóny
    • Hrubozrnná soľ
    Ingrediencie

    Na cesto / kvások:

    Na cesto:

    • 400 g hladkej múky
    • 200 g vody
    • 2 ČL sladu (melasy alebo medu

    )

  • 10 g soli
  • 20 g mäkkého masla
  • 10 g čerstvého droždia
  • Na nálev:

    • 1000 ml vody
    • 100 g sódy bikarbóny
    • Hrubozrnná soľ

    Nutričné hodnoty

    Web Banner 2120x455px
    Recept na domáce praclíky vám príde vhod počas sezóny grilovačiek. Rodinné, či kamarátske posedenie pri pohári studeného piva, alebo vína sa nezaobíde bez dobrého slaného chrumkania. Na to sú praclíky ako stvorené. A že domáce sú naj, vieme všetci! Tu je teda recept od pekárky a cukrárky zo Sisters Bakery.

    Najlepšie domáce praclíky

    Postup:

    1. Večer si pripravíme prvé cesto, niekto by ho nazval kváskom, na praclíky. Všetky tri prísady dobre zmiešame a necháme prikryté v miske na kuchynskej linke do rána.
    2. Ráno dáme do misy na miesenie všetky prísady na druhé cesto. Potom pridáme vykysnuté prvé cesto a asi 10 minút miesime, kým nám nevznikne hladké, ale tuhšie cesto. To prikryjeme fóliou a pri izbovej teplote ho necháme vykysnúť asi pol hodinu.
    3. Potom cesto rozdelíme na 8 rovnakých kúskov (ak robíme klasické praclíky, tak na 12) a vyšúľame ich na 60 cm dlhé pásy. Ich okraje vygúľame dotenka, stred necháme zhrubnutý.
    4. Praclíky tvarujeme jednoducho a presne podľa návodu vo foto postupe. Praclíky, ktoré potom uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, necháme  prikryté fóliou a asi hodinu podkysnúť.
    5. Potom ich dáme asi na hodinu do chladničky (ešte lepšie bude dať ich na pol hodinu do mrazničky).
    6. Medzitým si dáme rúru rozohriať na 230 stupňov Celzia a pripravíme si nálev. Na ten dáme do vody sódu bikarbónu a slabo zahrejeme. Miešaním rozpustíme sódu vo vode.
    7. Pripravené praclíky vyberieme z chladničky alebo mrazničky, opatrne ich namočíme na 5-10 sekúnd do nálevu (odporúčame dať si gumené rukavice, alebo pracovať s kuchynskými kliešťami) a položíme späť na plech s papierom.
    8. Spodnú hrubšiu časť praclíkov narežeme ostrým nožom alebo žiletkou, posypeme hrubozrnnou soľou a dáme piecť do dobre rozohriatej rúry na 12-14 minút, kým sú hnedé.
    9. Praclíky podávame vychladnuté, ale stále chrumkavé. Môžeme ich podávať samostatne na posedenie pri pohári studeného piva alebo vína, ktoré sa nezaobíde bez dobrého slaného chrumkania. Na to je recept na domáce praclíky ako stvorený. Tiež sa skvelo hodia na letnú grilovačku a ku grilovaným dobrotám.