Ako na najlepší Cheesecake

 | 

Ako na najlepší Cheesecake

 | 

Ingrediencie

Additional code here

Aký je najlepší Cheesecake? Krehký a krémový zároveň. V dnešnej podobe je cheesecake okrúhly tortový koláč, ktorého základ tvorí bohatá plnka z krémového tvarohu. Obkolesená je tenkou vrstvou chrumkavého keksíkového cesta. Ten klasický má sladkú, jemne citrónovú chuť. Výborne chutí aj s ovocím alebo v čokoládovej verzii. Tu však jeho chuťové možnosti nekončia. Karamelový, kávový, straciatellový, makový, no skrátka koľko ľudí, toľko chutí... Prinášame vám tipy na skvelý cheesecake od autorky kníh o pečení Michaely Smolovej zo Sisters Bakery.

Ako sa cheesecake pripravuje?

 

Poznáme dva základné spôsoby prípravy,  pečený a nepečený cheesecake.

Nepečený cheesecake

Väčšinu práce za nás urobí chladnička. Na cesto rozdrvíme obľúbené sušienky, zmiešame ich s roztopeným maslom a natlačíme ich na dno a po boku tortovej formy. Na sušienkový základ potom vylejeme krémovú plnku. Aby plnka dobre držala, odporúčame pridať do tvarohového krému želatínu alebo mascarpone. Nepečený cheesecake potom necháme dostatočne dlho vychladnúť v chladničke, aby stuhol a spevnel. Servírujeme ho napríklad s čerstvým ovocím alebo šľahačkou.

Pečený cheesecake

Vtedy na sušienkový základ nalejeme plnku z krémového tvarohu, do ktorého môžeme primiešať ešte čerstvý krémový syr. Cheesecake tak bude jemnejší a krémovejší. Dochutíme cukrom, citrónom, vanilkou, pridáme vajíčka a pomaly pečieme na nižšej teplote. Aby sa cheesecake rovnomerne prepiekol a nepraskol, odporúčame piecť ho pri teplote najviac 160 stupňov Celzia v parnom režime. Alebo na spodok rúry umiestnime ohňovzdornú nádobu s vodou. Ak hľadáte overené recepty na dobrý cheesecake, vyskúšajte naše recepty na jeho základné verzie:  
  1. Klasický cheesecake

  2. Klasický cheesecake má keksový základ. Plnka je z bohatej vrstvy krémového tvarohu, ktorý môžeme zmiešať s krémovým syrom, dochutiť cukrom, citrónovou kôrou a vanilkou.
  3. Ovocný cheesecake

  4. Ovocnú verziu pripravíme najjednoduchšie tak, že tvarohovú plnku zmiešame z rozmixovaným ovocím. Azda najobľúbenejšie ovocie sú jahody. Všetci ich majú radi a jahodový cheesecake zo slovenských jahôd a kvalitného bio tvarohu je ten naj letný dezert. Jahodovo tvarohová náplň bude osviežujúca, keď koláč vložíte pred podávaním do mrazničky. Jahodový cheesecake je klasika – z bio tvarohu a sezónnych jahôd je naj!
 
  1. Čokoládový cheesecake

  2. Do keksového základu primiešame kakao alebo ho priamo vyrobíme z kakaových sušienok. Do tvarohovej plnky potom primiešame tiež kakao. Ešte lepšie urobíme, ak ju zmiešame s roztopenou a vychladnutou čokoládou. Z krémového tvarohu sa tak stane lahodná čokoládová plnka, ktorá sa bude rozplývať na jazyku. A keď čokoládový cheesecake ešte polejeme roztopenou čokoládou, určite mu nik neodolá. Recept na čokoládový cheesecake vám prinášame aj s foto postupom.
 
  1. Karamelový cheesecake

  2. Pri tejto verzii postupujeme podobne ako pri čokoládovom cheesecaku, do tvarohovej plnky však namiesto čokolády primiešame karamelové kondenzované mlieko alebo doma vyrobený polotekutý karamel. Tento cheesecake výborne chutí s opraženými lieskovcami. Príklad ako na karamelový cheesecake opäť vo foto postupe. Oceníte jeho jednoduchosť.
  3. Kávový cheesecake

  4. Neodolateľný kávový cheesecake, ktorého základ tvorí mascarpone a tvaroh, je tým správnym dezertom na posedenie pri kávičke. Náš videorecept na kávový cheesecake vám ukáže, ako jednoducho si ho môžete pripraviť.
  5. Nepečený cheesecake

  6. Ideálny je na leto, keď sa nikomu nechce stáť pri rozohriatej rúre. Osviežujúci letný zákusok, bohatý na ovocie, chutí najlepšie dobre vychladený. My sme pripravili jednoduchú verziu cheesecake s jahodami a čokoládou.
  7. Netradičné chute

  8. Čo by ste povedali na malú obmenu v podobe bylinkovej chute cheesecaku? Levanduľový cheesecake určite stojí za ochutnanie. V lete, v čase, kedy vám na záhrade vykvitne voňavá levadnula, si môžete pripraviť tento neobvyklý, ale veľmi dobrý cheesecake s levanduľou a medom.

SÚVISIACE ČLÁNKY