Recept na fašiangové fánky sa určite hodí aj počas roka, keď chcete pripraviť rýchlu a obľúbenú sladkosť pre deti, či celú rodinu.
Recept na fašiangové fánky
Postup:
- Múku preosejeme do misy a pridáme práškový cukor a štipku soli. Premiešame v miske. Potom pridáme kyslú smotanu, žĺtky, na kúsky nakrájané zmäknuté maslo, citrónovú kôru a pridáme biele víno.
- Všetko spolu varechou zamiešame a potom ručne miesime, kým sa prísady dobre spoja a vytvoria guľu cesta.
- Na pomúčenej doske potom ešte ručne cesto miesime, kým je hladké a nelepí.
- Pracovnú dosku potom ešte raz zľahka pomúčime, vyvaľkáme na nej cesto na štvorec hrubý menej ako 1 cm a pomocou radielka ho rozdelíme na 16 častí – obdĺžnikov.
- Každý z nich v strede narežeme dvomi pásmi, navzájom ich poprepletáme a takto pripravené ich smažíme v rozohriatej bravčovej masti (odporúčame masť rozohriať max.na 150 stupňov).
- Fánky smažíme z oboch strán do zlatohneda, potom ich necháme krátko odkvapkať na papierovom kuchynskom obrúsku a ešte teplé ich obaľujeme v práškovom cukre.
- Konzumujeme hneď, predovšetkým vo chladnom februári počas fašiangov je to obľúbený teplý dezert.