Jablkové taštičky z lístkového cesta podľa nášho receptu sú lepšie ako tie obľúbené z "mekáča". Recepty z lístkového cesta sú záchranou v pravú chvíľu. Nasladko, naslano, vždy sú rýchlo hotové a výborne chutia. Skúste jablkové taštičky z lístkového cesta, ktoré môžete pribaliť deťom ako desiatu do školy.
Jablkové taštičky z lístkového cesta
Postup:
- Jablká ošúpeme, odstránime jaderník a nakrájame ich na malé kocky. Menšie kúsky sa potom rýchlejšie uvaria.
- Dáme ich na panvicu, posypeme hnedým kryštálovým cukrom, mletou škoricou a klinčekom, riadne premiešame a začneme na strednom ohni variť.
- Podlejeme asi 100 ml vody a varíme za občasného miešania, kým kúsky jabĺk trochu nezmäknú. Môže to trvať približne 10 minút.
- Kukuričný škrob alebo vanilkový prášok rozmiešame s lyžicou vody a vlejeme do vriacej jablkovej zmesi, povaríme asi minútu-dve a odstavíme z ohňa.
- Lístkové cesto narežeme na 12 rovnakých obdĺžnikov. Na šesť z nich nanesieme jablká – necháme však minimálne po 1 cm voľný okraj z každej strany.
- Do zvyšných šiestich kúskov cesta formičkami vykrojíme nejaké tvary – napríklad srdiečka.
- Prikryjeme zvyšnými šiestimi kúskami cesta, pritlačíme po bokoch, aby sa vytvorili kapsičky a pomocou vidličky potom všetky strany riadne popritláčame, aby nám počas pečenia nezačala vytekať jablková plnka.
- Potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme na 200 stupňoch Celzia asi 15 až 20 minút do zlatohneda.
- Necháme vychladnúť a môžeme jesť.
- Najlepšie chutia čerstvo napečené, vydržia vám však aj do druhého dňa.
Náš tip:
- Z jedného plátu čerstvého lístkového cesta nám vyšlo 6 väčších taštičiek.