Ríbezľový a uhorkový domáci sirup

 | 

Čas prípravy: 

15

 min

Čas varenia: 

30

 min

Coolinari
Coolinari

 | 

Čas prípravy: 

15

 min

Čas varenia: 

30

 min

Ingrediencie

Ríbezľový sirup (cca 250 ml):

Uhorkový sirup (cca 300 ml):

Ingrediencie

Ríbezľový sirup (cca 250 ml):

Uhorkový sirup (cca 300 ml):

Nutričné hodnoty

Billa

Obdobie letných mesiacov je aj obdobím zavárania. Postupne a priebežne podľa sezóny zavárame rôzne druhy ovocia a zeleniny: kompóty, džemy, čalamády, uhorky, lečo, chutney … na čo si len človek spomenie. Máte to aj vy tak? Ak áno, máme tu pre vás tip ako spracovať väčšie množstvo červených ríbezlí a uhoriek.* Práve ríbezle nepatria k najobľúbenejšiemu ovociu, pretože sú dosť kyslé a niekto ich nemá rád ani v koláči. My sme ale prišli na skvelý spôsob ako ich využiť a mať z nich parádny úžitok - domáci sirup.

Každý rok z nich pripravujeme vynikajúce ríbezľové chutney, zavárame ich na spôsob brusníc, no a v neposlednom rade z nich pripravujeme jednoduchý, ale fantastický domáci sirup. Ríbezľový a uhorkový domáci sirup tak môžu byť lahodnou súčasťou vašich letných limonád. Nebojíme sa experimentovať a k sirupom pridávať rôzne druhy korenia, či byliniek. V prípade ríbezľového sirupu sa nám osvedčil kardamóm a nové korenie a v prípade uhorkového zase tymian.

V prípade, že budete pripravovať väčšie množstvo sirupu, môžete ho po uzatvorení sterilizovať. Pred plnením fľaše vyvarte. Pri zaváraní sirupov je výhodné používať menšie fľaše, ktorých obsah viete rýchlejšie spotrebovať. Domáci sirup, totiž musíte po otvorení skladovať v chladničke a vydrží približne mesiac.

* V recepte udávame menší pomer surovín, cca na jednu 250 ml fľašu. Bude tak jednoduché násobiť pomery podľa požadovaného množstva hotového sirupu.

Postup:

  1. Pripravte ríbezľový sirup. Do kastróla pridajte červené ríbezle, nové korenie, kardamóm, vodu a priveďte k varu. Prisypte trstinový cukor a 5 minút povarte. Po odstavení pridajte kyselinu citrónovú, premiešajte a hotový sirup prepasírujte cez sito.
  2. Na uhorkový sirup nastrúhajte šalátovú uhorku. V kastróle zmiešajte kryštálový cukor, vodu, pár vetvičiek tymianu a priveďte k varu. Do cukrového rozvaru pridajte nastrúhanú uhorku a nechajte 5 minút povariť. Odstavte a primiešajte kyselinu citrónovú. Hotový sirup preceďte cez sito a gázu. Uhorku v gáze riadne vyžmýkajte.
  3. Fľaše a viečka vyvarte vo vriacej vode a prelejte do nich hotové, ešte horúce sirupy. Skladujte na tmavom a chladnom mieste. Po otvorení uchovávajte fľašu so sirupom v chladničke.