Rustikálne jablkové pité alebo recept trochu inak

 | 

Čas prípravy: 

20

 min

Čas varenia: 

30

 min

Sisters Bakery Miška Smolová
Sisters Bakery Miška Smolová

 | 

Čas prípravy: 

20

 min

Čas varenia: 

30

 min

Ingrediencie
  • 1 ČL kypriaceho prášku
  • 1 vanilkový cukor
  • 2 menšie jablká
  • 2 PL trstinového cukru
  • 1 kopcovitá ČL mletej škorice
  • trochu citrónovej šťavy
  • prípadne práškový cukor na posypanie
  • Ingrediencie
  • 1 ČL kypriaceho prášku
  • 1 vanilkový cukor
  • 2 menšie jablká
  • 2 PL trstinového cukru
  • 1 kopcovitá ČL mletej škorice
  • trochu citrónovej šťavy
  • prípadne práškový cukor na posypanie
  • Nutričné hodnoty

    banner billa
    Jablkové mini koláčiky sú vlastne obľúbeným jablkovým koláčom, známym ako jablkové pité, len sme im dali inú formu. V mini verzii sa výborne hodia ako drobný dezert ku kávičke alebo ich jednoducho pribaľte svojim deťom do školy na desiatu, či svojej polovičke do práce na raňajky.

    Jablkové pité recept v mini verzii

    Postup:

    1. Múku a kypriaci prášok preosejeme, pridáme preosiaty práškový cukor, vanilku, vajce a na kocky nakrájané maslo izbovej teploty a zo všetkých ingrediencií vypracujeme hladké kompaktné cesto. Cesto odložíme bokom a pribavíme si základ pre plnku.
    2. Jablká ošúpeme, odstránime jaderník a nakrájame ich na malé kocky. Pokropíme ich citrónovou šťavou, premiešame a potom pridáme cukor a škoricu a ešte raz dobre premiešame.
    3. Z cesta odložíme tretinu a zvyšné cesto rozdelíme na 12 rovnakých kúskov. Každý z nich natlačíme do tukom vytretej muffinovej formy a vytvoríme tak kalíštek cesta. Do vnútra dáme asi lyžicu dochutených kúskov jablka.
    4. Odloženú tretinu cesta rozvaľkáme a vykrajujeme kolieska, do ktorých ešte vykrojíme otvor, kolieska pokladáme na jablkovú zmes a upravíme okraje, tak aby sa košíčky uzavreli.
    5. Zvyšky cesta premiesime a opäť vyvaľkáme. Takto spotrebujeme všetko cesto.
    6. Koláče pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi pol hodinu, kým nie sú koláčiky na povrchu pekne zlatohnedé. Po dopečení necháme úplne vychladnúť. Potom koláčiky opatrne povyberáme z muffinovej formy.
    7. Pred podávaním môžeme posypať práškovým cukrom.

    Náš tip:

    • Namiesto jabĺk možno použiť aj hrušky, ktoré je vhodné dochutiť mletým klinčekom namiesto škorice.