Rybacie karí s kokosovým mliekom

 | 

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie
  • 500g ryby, napr. ostriež nílsky
  • 4PL kokosového mlieka
  • soľ
  • voda
  • 3 PL oleja
  • 3 jarné cibuľly
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 PL paradajkového pretlaku
  • 1 citrón, šťava
  • Na karí (urobíme si ho my, alebo kúpime hotový prášok):

    • 1ČL čierneho horčičného semena
    • 1ČL semena koriandra
    • 1 štipka nastrúhaného muškátového orieška
    • 1ČL rímskej rasce
    • 1ČL mletej kurkumy
    • 2 čili papričky, alebo peperončiny (sú menej pálivé)
    • 5cm nastrúhaného zázvoru
    • 10 ks karí lístkov

     

    Ingrediencie
  • 500g ryby, napr. ostriež nílsky
  • 4PL kokosového mlieka
  • soľ
  • voda
  • 3 PL oleja
  • 3 jarné cibuľly
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 PL paradajkového pretlaku
  • 1 citrón, šťava
  • Na karí (urobíme si ho my, alebo kúpime hotový prášok):

    • 1ČL čierneho horčičného semena
    • 1ČL semena koriandra
    • 1 štipka nastrúhaného muškátového orieška
    • 1ČL rímskej rasce
    • 1ČL mletej kurkumy
    • 2 čili papričky, alebo peperončiny (sú menej pálivé)
    • 5cm nastrúhaného zázvoru
    • 10 ks karí lístkov

     

    Nutričné hodnoty

    Billa
    Rybacie karí je to správne jedlo v akomkoľvek období. Ale obzvlášť v zime nás svojou korenistou chuťou a vôňou zohreje a ryby dodajú minerálne látky a stopové prvky, ako je napríklad jód a selén a vitamíny D, A a B. Karí je v podstate zmes korenia, ktorého zloženie závisí od regiónu, z ktorého pochádza. Môžete si ho samozrejme kúpiť, ale nie je nad to doma vyrobené, načerstvo rozdrvené. Vyskúšajte, naozaj to nie je nič náročné 🙂 Pripravte si podľa nášho receptu pastu, ktorá sa osvedčila v našom recepte.

    Ako si urobiť domácu karí pastu

    Postup:

    1. Na panvici na sucho opečieme horčičné a koriandrové semená, asi 4 minúty a miešame, alebo nadhadzujeme na panvici. Potom v mlynčeku alebo mažiari pomelieme semienka spolu so semenami rasce.
    2. Na strúhadle postrúhame zázvor. Rajčiny a papriky pokrájame. Spolu pokrájame cibuľku a cesnak.
    3. Na panvici rozpálime olej, pridáme cesnak a cibuľu a opražíme do sklovita, potom pridáme zmes mletých semien, papriky, rajčiny, pretlak, kurkumu a zázvor, karí lístky, štipku muškátového orieška, šťavu z citróna. Pridáme aj asi 2-3 dcl vody a necháme prevrieť za občasného miešania. Karí lístky nevyberáme, dajú sa zjesť.
    4. Do rúry dáme posolené rybu na plechu a upečieme ju z polovice.  Potom rybu naporcujeme na väčšie kúsky a vložíme ich do karí. Varíme asi 2 minúty, to by malo rybe stačiť, aby sa dovarila.
    5. Podávame samostatne alebo s basmati ryžou, posypané peperončínami, posekanou cibuľkou a koriandrovou vňaťou.
    6. Ak použijeme hotový karí prášok, tak po opražení cibule s cesnakom, pridáme korenie, rajčiny, pretlak, zázvor, čili, vodu a šťavu z citróna, kokosové mlieko a po krátkom povarení rybu. Varíme ešte asi 2 minúty, to by malo rybe stačiť, aby sa dovarila. Podávame samostatne alebo s basmati ryžou, posypané peperončínami, posekanou cibuľkou a koriandrovou vňaťou.