Rýchla čerešňová štrúdľa s makom + 3 tipy na plnku

 | 

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Sisters Bakery Miška Smolová
Sisters Bakery Miška Smolová

 | 

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie

Na cesto:

  • 2 balenia hotového lístkového alebo štrúdľového cesta z chladiaceho regálu

Na plnku:

  • asi 500 g odkôstkovaných čerešní (ak používate minuloročné mrazené zásoby, čerešne rozmrazte a nechajte odkvapkať)
  • 200 g mletého

maku

  • asi dve hrste kryštálového cukru
  • 1 balíček mletej škorice
  • citrónová kôra na prilepšenie
  • hrsť pečivovej strúhanky
  • trocha oleja
  • Na ozdobenie:

    • šľahačka alebo vanilková zmrzlina
    Ingrediencie

    Na cesto:

    • 2 balenia hotového lístkového alebo štrúdľového cesta z chladiaceho regálu

    Na plnku:

    • asi 500 g odkôstkovaných čerešní (ak používate minuloročné mrazené zásoby, čerešne rozmrazte a nechajte odkvapkať)
    • 200 g mletého

    maku

  • asi dve hrste kryštálového cukru
  • 1 balíček mletej škorice
  • citrónová kôra na prilepšenie
  • hrsť pečivovej strúhanky
  • trocha oleja
  • Na ozdobenie:

    • šľahačka alebo vanilková zmrzlina

    Nutričné hodnoty

    banner billa
    Ak ste trpezliví a trochu viac skúsení v pečení, môžete si spraviť vlastné štrúdľové cesto. Niekedy však príde chvíľka, keď sa nám nechce a vtedy je najjednoduchšie siahnuť po hotovom čerstvom lístkovom alebo štrúdľovom ceste. Spraví vám rovnako dobrú službu ako domáce ťahané štrúdľové cesto, len sa pri tom menej narobíte a vaša štrúdľa bude rýchlejšie hotová 🙂 A keďže nastala sezóna čerešní (či už vám na strome dozrievajú skoré čerešne alebo ste objavili v mrazničke zabudnuté zásoby mrazených čerešní z minulého roka), my sme si tentoraz upiekli čerešňovú štrúdľu s makom a škoricou. Môžete si ju naplniť aj iným ovocím a prísadami. Inšpirujte sa našimi návodmi na prípravu rôznych plniek:

    Štrúdľa je výborný variabilný koláč

    Postup:

    1. Hotové lístkové alebo štrúdľové cesto rozbalíme. Ak chceme mať štrúdľu jemnú a krehkú, môžeme cesto ešte opatrne trochu rozvaľkať (v prípade potreby ho zľahka pomúčime).
    2. Každé cesto potrieme olejom, posypeme najprv strúhankou, potom makom, na mak nasypeme kryštálový cukor.
    3. Čerešne bez kôstok naukladáme na cesto a posypeme mletou škoricou.
    4. Cesto opatrne zrolujeme. Povrch štrúdle potrieme olejom.
    5. Pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňov asi 20 minút. Upečené štrúdle necháme vychladnúť, podávame ich nakrájané na kúsky a servírujeme s vanilkovou zmrzlinou alebo kopčekom vyšľahanej šľahačky.

    Jablková štrúdľa:

    • Ošúpané jablká nastrúhame na strednom strúhadle, vyžmýkame z nich prebytočnú šťavu a postupujeme podobne ako v prípade čerešňovej štrúdle. Z receptu vynecháme citrónovú kôru a mak. Pridáme však trochu viac strúhanky.

    Tvarohová štrúdľa s marhuľami:

    • Budeme potrebovať 750 g hrudkového tvarohu, ktorý premiešame s kryštálovým a vanilkovým cukrom podľa chuti a kôrou z jedného citróna. Tvarohovú plnku nanesieme na lístkové alebo štrúdľové cesto, ktoré sme potreli tenučkou vrstvou oleja a posypali ľahko strúhankou. Na tvarohovú plnku naukladáme nakrájané marhule (môžu byť aj zavárané alebo mrazené a odkvapkané) a podľa potreby dochutíme kryštálovým cukrom. Cesto zrolujeme, potrieme žĺtkom a pečieme. Podávame posypanú práškovým cukrom.

    Slivková štrúdľa s marcipánom a makom:

    • V tomto prípade postupujeme podobne ako pri čerešňovej štrúdli, len namiesto čerešní použijeme odkôstkované slivky. Na slivky naukladané na ceste ešte nastrúhame asi 100 g marcipánu, štrúdlu zavinieme a pečieme ako v predchádzajúcich prípadoch.