Marlenka s medom a orechmi, ktorú upečiete naozaj rýchlo

 | 

Čas prípravy: 

 min

Čas varenia: 

 min

Sisters Bakery Miška Smolová
Sisters Bakery Miška Smolová

 | 

Čas prípravy: 

 min

Čas varenia: 

 min

Ingrediencie

Na cesto:

  • 300 g cukor práškový
  • 400 g múka hladká
  • 250 g (1 ks) maslo
  • 1 PL sóda bikarbóna
  • 1 ČL kakao alebo aj trošku viac
  • 3 ks vajcia
  • 3 PL med
  • asi 1,5 dcl mlieka
  • 2 hrste posekaných a upražených vlašských orechov
  • Na plnku:

    Ingrediencie

    Na cesto:

    • 300 g cukor práškový
    • 400 g múka hladká
    • 250 g (1 ks) maslo
    • 1 PL sóda bikarbóna
    • 1 ČL kakao alebo aj trošku viac
    • 3 ks vajcia
  • 3 PL med
  • asi 1,5 dcl mlieka
  • 2 hrste posekaných a upražených vlašských orechov
  • Na plnku:

    Nutričné hodnoty

    recepty
    Kto z vás ešte neochutnal jeden z najobľúbenejších koláčov v našich cukrárňach a kaviarňach, ktorý má krásne meno – Marlenka? Je veľa receptov, ako si ho upiecť doma, ale väčšina z nich je veľmi časovo náročná, prípadne vyžaduje už slušné skúsenosti s pečením. Ale nezúfajte, náš recept je jednoduchý a oproti pôvodným medovým koláčom aj rýchly. A chutí rovnako dobre, ako originál.

    Rýchla medová Marlenka

    Postup:

    1. Maslo roztopíme vo vodnom kúpeli (v prázdnej miske umiestnenej nad hrncom s vriacou vodou). Keď je maslo rozpustené, pridáme cukor, med, vajcia, sódu bikarbónu a múku. Všetko dobre zamiešame a pridáme mlieko tak, aby celá zmes nebula príliš hustá, skôr lávovitá. Nakoniec vmiešame kakao.
    2. Cesto rozdelíme na 3 porcie. Na plech vystlaný papierom nalejeme prvú časť a pečieme asi 10-12 min na 180 stupňoch, pokým nezhnedne.
    3. Necháme vychladnúť, orežeme okraje asi 1-1,5 cm z každej strany, z toho bude posýpka.
    4. Rovnako upečieme ďalšie dva pláty cesta.
    5. Na plnku mixérom rozmixujeme maslo a postupne pridávame salko priamo z konzervy.
    6. Plnku tiež rozdelíme na 3 časti, natrieme ju postupne na jednotlivé pláty, ktoré vrstvíme na seba. Najprv dáme plát cesta, potrieme plnkou, druhý plát cesta potrieme druhou tretinou plnky a posledný plát cesta a potom aj boky koláča potrieme poslednou tretinou plnky.
    7. Na posýpku zmiešame nasekané a upražené orechy spolu s rozdrvenými odrezkami cesta a nanesieme po bokoch a na povrchu koláča.

    Náš tip:

    • Ak túto fantastickú domácu Marlenku náhodou nezjete, dá sa na pár týždňov zmraziť, ak ju uskladníte vo vzduchotesnej nádobe.