Niekto má gaštany rád, niekto ich priam zbožňuje, a podobne to bude aj s tými, kto ochutná tento rýchly koláč s gaštanovým pyré. V uponáhľanej dobe padne dobre mať po ruke recept, ktorý je jednoduchý, rýchly a kým sa bude koláč piecť, vy si môžete napríklad prečítať zababušený v deke nejakú dobrú knižku.
Rýchly koláč s gaštanovým pyré
Postup:
- Najprv oddelíme žĺtky od bielkov. V mise vymiešame do hladka maslo a práškový cukor.
- Potom postupne pridávame žĺtky a naďalej miešame. Keď je zmes krémovej nadýchanej konzistencie, pridáme vanilkový cukor a potom vmiešame mleté mandle. Dôkladne celú zmes premiešame.
- V osobitnej mise vyšľaháme bielky do tuha a pomocou gumenej varechy ich vmiešame do mandľovej zmesi.
- Cesto nalejeme do okrúhlej tortovej formy, na dno ktorej sme dali papier na pečenie.
- Pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi 50 minút až hodinu.
- Po dopečení necháme úplne vychladnúť a pred podávaním môžeme posypať práškovým cukrom.
Gaštanové pyré:
- Upečené gaštany treba očistiť od vonkajšej škrupinky. Vnútornú jemne chlpatú šupku môžete ponechať.
- Očistené gaštany popučíme vidličkou, zalejeme ich horúcim mliekom, pridáme 1-2 PL práškového cukru a rozmixujeme ponorným mixérom.
- Ak sa vám zdá, že je pyré príliš tuhé, môžete ešte pridať horúce mlieko a opäť zmes premiešať. Nespotrebované domáce pyré sa dá zmraziť a použiť neskôr.
Náš tip:
- Táto dávka je pripravená pre formu o primere 20 cm, ak chcete robiť väčší koláč, primerane pridajte z každej prísady okrem vanilkového cukru.