Ryžový nákyp s vanilkou a broskyňami

 | 

Čas prípravy: 

43

 min

Čas varenia: 

45

 min

Ingrediencie

 

  • 350 g guľatozrnnej ryže
  • 50 g cukru
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 1 pohár kompótového alebo mrazeného ovocia napr. broskyne, marhule, višne, čerešne, slivky,…
  • 3 vajíčka
  • maslo a strúhanka na vymastenie formy
  • práškový cukor na posypanie a sirup z kompótu
  • Ingrediencie

     

  • 350 g guľatozrnnej ryže
  • 50 g cukru
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 1 pohár kompótového alebo mrazeného ovocia napr. broskyne, marhule, višne, čerešne, slivky,…
  • 3 vajíčka
  • maslo a strúhanka na vymastenie formy
  • práškový cukor na posypanie a sirup z kompótu
  • Nutričné hodnoty

    Billa

    Ryžový nákyp pre všetky deti a pre ich rodičov ako spomienka na detstvo. Lahodný nákyp s vanilkou a broskyňami. Sladká dobrota, ktorú vyčarujete takpovediac z ničoho. Stačí ryža, mlieko a kompótové ovocie, ktoré sa nájde v každej špajzy.

    Ryžový nákyp s vôňou vanilky a sladkou ovocnou šťavou

    Postup:

    1. Do studeného mlieka nasypeme suchú prebratú ryžu a za stáleho miešania privedieme k varu. Kašu povaríme na miernom ohni, kým ryža nevpije tekutinu, bude to trvať približne 15 minút. Často miešame, aby sa ryža nepripálila. K záveru varenia pridáme do hrnca cukor a vanilkový cukor. Odstavíme.
    2. Rúru zohrejeme na 180 C°. Malý pekáčik alebo zapekaciu formu s odnímateľným okrajom s priemerom 25 cm si vymastíme maslom a vysypeme krupicou alebo jemnou strúhankou.
    3. Oddelíme žĺtka od bielkov, žĺtka zamiešame do ryžovej kaše, z bielkov vyšľaháme sneh a tiež opatrne zamiešame do kaše.
    4. Ryžovú zmes rovnomerne rozdelíme do formy a trochu si necháme. Navrch poukladáme ovocie a zakryjeme zvyškom ryže.
    5. Pečieme 25-30 minút do zlata. Hotový nákyp krájame po miernom vychladnutí. Môžeme poprášiť práškovým cukrom a pred podávaním poliať sirupom z kompótu.

    Náš tip:

    Ak pripravujeme nákyp so slivkami, môžeme do mlieka pri varení pridať lyžičku mletej škorice.