Salámová pizza – domáci recept

 | 

Čas prípravy: 

75

 min

Čas varenia: 

30

 min

Coolinari
Coolinari

 | 

Čas prípravy: 

75

 min

Čas varenia: 

30

 min

Ingrediencie

Na cesto cca 30 – 35 cm priemer:

Na obloženie:

  • Omáčku z cherry paradajok BILLA Premium
  • BILLA salámu Campagnolo
  • BILLA chorizo
  • 2 hrste strúhanej mozzarelly Clever
  • hrsť zelených alebo čiernych olív
  • červená cibuľa
  • sušené oregano
  • vločky chilli podľa chuti
Ingrediencie

Na cesto cca 30 – 35 cm priemer:

Na obloženie:

  • Omáčku z cherry paradajok BILLA Premium
  • BILLA salámu Campagnolo
  • BILLA chorizo
  • 2 hrste strúhanej mozzarelly Clever
  • hrsť zelených alebo čiernych olív
  • červená cibuľa
  • sušené oregano
  • vločky chilli podľa chuti

Nutričné hodnoty

Billa

V prípade, že si pizzu pripravujete radi sami, ponúkame vám jednoduchý a rýchly recept na prípravu cesta. Zvládnete to hravo. Nuž a keďže v BILLA vždy nájdeme množstvo zaujímavých salám, strúhanej mozzarelly na pizzu značky Clever a parádne Sugo di pomodoro BILLA Premium rozhodli, sme sa pripraviť Pizza salame, teda salámovú pizzu.

Pizza patrí medzi najobľúbenejšie jedlá na svete. Po pravde, my ani nepoznáme nikoho, kto by dobre upečenú čerstvú pizzu nemal rád. Obľúbená je hlavne z dôvodu, že každý si tú svoju pizzu môže pripraviť/objednať/kúpiť podľa toho, čo chutí jemu. A tak sa na pizzi môžu stretnúť paradajky, syr, saláma, šunka, slanina, kdejaká zelenina, olivy, huby, ančovičky, kukurica, či dokonca ananás (!), kyslá kapusta, bryndza a veľa veľa ďalšieho. 

Svoj pôvod má pizze zrejme ešte u Etruskov, ktorí častokrát na upečené ploche chleby uložili ďalšie ingrediencie. Zdokonalili ju však Gréci, ktorí rôznu zeleninu ukladali na čerstvo vykysnuté tenké cesto okrúhleho tvaru a až tak dali zapiecť na horúci kameň. Rimania potom túto vychytávku ďalej zdokonaľovali, no a pôvod tej modernej pizze, ako ju poznáme dnes môžeme nájsť (po objavení Ameriky a privezení prvých paradajok na starý kontinent) v Kampánii, teda v oblasti Neapolu. Tam vznikla aj prvá pizzeria v roku 1820 Marotte, taktiež jedna z najobľúbenejších pízz Margherita a koncom 19. storočia aj prvý rozvoz pizze.

Postup:

  1. Z múky, droždia, vody, oleja a soli vymieste pružné cesto. Môžete použiť kuchynský robot alebo to urobiť po starom - ručne. Cesto potom preložte do misy vymastenej olivovým olejom, prikryte a nechajte kysnúť cca 1 hodinu.

  2. Vykysnuté cesto rukami pomaly naťahujte do okrúhleho tvaru. Priemer pizze by mal byť okolo 30 cm a cesto by malo byť dostatočne tenké. V prípade, že sa vám trochu cesta zvýši môžete ho použiť napríklad na pizza štangle.

  3. Na vytvarovanú pizzu pridajte paradajkové Sugo, posypte oreganom a mozzarellou a ukladajte plátky salámy. Na záver ešte červená cibuľa a olivy a odvážnejší aj vločky chilli. Pečte pri teplote 230 °C desať až pätnásť minút. Ideálne je pizzu uložiť na rozohriaty pizza kameň, resp. hrubší vyhriaty plech.