Šalát z pečenej cvikle s bielym syrom

 | 

Čas prípravy: 

45

 min

Čas varenia: 

30

 min

Šalát z pečenej cvikle s bielym syrom

Svetlana Mravcová
Svetlana Mravcová

 | 

Čas prípravy: 

45

 min

Čas varenia: 

30

 min

Ingrediencie

Na šalát:

  • 450 g cvikle / červenej repy
  • 1 lyžica oregana
  • 1 lyžica medu
  • 1 lyžica balzamikového octu
  • 2 lyžice olivového
  • oleja

  • 1 hrnček namrveného syra typu Feta
  • Na dochutenie:

    • Sušený cesnak
    • Čili
    • Soľ
    Ingrediencie

    Na šalát:

    • 450 g cvikle / červenej repy
    • 1 lyžica oregana
    • 1 lyžica medu
  • 1 lyžica balzamikového octu
  • 2 lyžice olivového
  • oleja

  • 1 hrnček namrveného syra typu Feta
  • Na dochutenie:

    • Sušený cesnak
    • Čili
    • Soľ

    Nutričné hodnoty

    Šalát z pečenej cvikle s kozím syrom, Fetou, alebo akýmkoľvek bielym syrom s troškou medu a balzamika je neodolateľný. Nájdete ho v menu mnohých reštaurácií. Možno sa stane vašim najobľúbenejším šalátom.

    Šalát z pečenej cvikle so sviežim syrom

    Postup:

    1. Rúru predhrejte na 175 stupňov Celzia. Odporúčam s červenou repou pracovať v gumových rukaviciach, ak vám teda prekážajú ružové ruky ešte niekoľko dní po šúpaní cvikle.
    2. Cviklu ošúpeme a nakrájame na čo najtenšie plátky. Ak máme po ruke mandolínu na krájanie, využijeme tú. Tá sa postará o to, aby plátky boli úhľadné, jeden ako druhý.
    3. Cviklu v miske zmiešame s olivovým olejom, oreganom, sušeným cesnakom, s čili a trochou soli. Všetko dobre premiešame. Plátky potom rozložíme úhľadne na plech vystlaný papierom na pečenie. Chceme totiž, aby sa plátky rovnomerne opiekli.
    4. Plech s červenou repou dáme takto do vyhriatej rúry piecť len na cca 8 minút.
    5. Medzitým, čo sa nám cvikla pečie a v dome to začína zaujímavo voňať, v malej miske si pripravíme dresing. Zmiešame balsamico s medom, ak sme nemali sušené čili, môžeme použiť dve kvapky štipľavej omáčky Sriracha. Dresing premiešame, keď sa chuť spojí, môžeme ochutnať. So Sriracha omáčkou rozhodne opatrne, obzvlášť pokiaľ šalát budú jesť aj mladší stravníci.
    6. Upečenú cviklu opatrne prenesieme na väčší servírovací tanier, rozdrobíme na ňu rukami feta syr, alebo iný polomäkký syr podobného typu a pokvapkáme našim dresingom. Navrch môžeme ešte pre pôsobivý dojem natrhať trochu byliniek, napríklad čerstvé oregano. Servírovať tento šalát môžeme teplý, ale aj studený. Dobrú chuť!
    tuniakový sendvič desiata
    15

    min