Sekaná v paradajkovej omáčke

 | 

Čas prípravy: 

 min

Čas varenia: 

 min

Ingrediencie

Pre 4-6 osôb:

bravčového mäsa napr. z pliecka

  • 400 g mletého
  • hovädzieho mäsa

  • 60 g jemných ovsených vločiek
  • 125 ml mlieka
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • hrsť čerstvého alebo 1 lyžička sušeného oregana
  • 1 lyžička sušenej majoránky
  • 2 lyžice sekanej petržlenovej vňate
  • 2 vajíčka
  • 2 lyžice worchestrovej omáčky
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 400 g konzerva sekaných paradajok
  • 120 ml vody
  • soľ a mleté čierne korenie
  • 1 lyžica hnedého cukru
  • parmezán na posypanie
  • olivový olej
  • Ingrediencie

    Pre 4-6 osôb:

    bravčového mäsa napr. z pliecka

  • 400 g mletého
  • hovädzieho mäsa

  • 60 g jemných ovsených vločiek
  • 125 ml mlieka
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • hrsť čerstvého alebo 1 lyžička sušeného oregana
  • 1 lyžička sušenej majoránky
  • 2 lyžice sekanej petržlenovej vňate
  • 2 vajíčka
  • 2 lyžice worchestrovej omáčky
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 400 g konzerva sekaných paradajok
  • 120 ml vody
  • soľ a mleté čierne korenie
  • 1 lyžica hnedého cukru
  • parmezán na posypanie
  • olivový olej
  • Nutričné hodnoty

    W46 Web Banner 1920x455px 2
    Určite ju robievate – mleté mäso, ochutené cesnakom a majoránkou, vyformované do valčeka a upečené do zlatista – ľudovo sa jej hovorí „sekaná“ a pre tých, ktorí o nej ešte nepočuli, je to vlastne veľká fašírka,  ktorá sa pečie vcelku na plechu. Sekaná je veľmi vďačné jedlo – je nenáročné na suroviny aj prípravu, ale zároveň veľmi variabilné – môžete použiť kombináciu akéhokoľvek mäsa (najlepšia je kombinácia bravčového a hovädzieho, ale výborná bude aj z morčacieho, teľacieho, či kuracieho mäsa), chuť sa dá obmieňať použitím rôznych byliniek, či pridaním výrazného syra, napr. parmezánu.

    Výborná domáca sekaná

    Postup:

    1. Ovsené vločky zalejeme mliekom a necháme ich napučať.
    2. Do väčšej misky dáme bravčové a hovädzie mäso, dobre osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, worchestrovou omáčkou, pridáme najemno nasekanú cibuľu, pretlačený cesnak, nasekanú petržlenovú vňať a oregano. Pridáme napučané ovsené vločky, rozklepneme vajíčka a ochutíme sušenou majoránkou podľa chuti.
    3. Všetky suroviny spolu poriadne premiesime, najlepšie to ide rukami. Dôkladné spojenie surovín je dôležité, aby nám sekaná v rúre nepraskla.
    4. Pripravíme si  väčšiu zapekaciu nádobu. Z mäsovej hmoty vytvarujeme mokrými rukami veľkú šišku, ktorú uložíme do pekáča a dobre uhladíme (navlhčenými rukami to pôjde lepšie).
    5. Konzervu sekaných paradajok zmiešame s vodou, cukrom, paradajkovým pretlakom, osolíme a okoreníme. Prelejeme rovnomerne cez mäsovú šišku a prebytočné kúsky paradajok z povrchu zotrieme lyžicou. Pokvapkáme olivovým olejom a vložíme do rúry.
    6. Sekanú pečieme 45- 60 minút na 200 °C, na záver dopečieme do hneda pod grilom.
    7. Po vybratí z rúry necháme pár minút postáť a potom povrch posypeme nastrúhaným parmezánom.
    8. Podávame so zemiakovou kašou, alebo len tak s chlebom. Chutí výborne aj za studena, napr. do sendviča s mozzarellou a bazalkovým pestom.
     

    Náš tip:

    Vyskúšajte aj našu verziu – s paradajkovou omáčkou, ochutenú oreganom. A namiesto pečiva sme ako zahusťovadlo použili zdravšiu verziu, možno netradičnú, ale funguje spoľahlivo – ovsené vločky.