Šišky zo zemiakového cesta sladké aj slané

 | 

Čas prípravy: 

90

 min

Čas varenia: 

10

 min

Ingrediencie
  • 100 g masla
  • 100 g uvarených zemiakov
  • 3 žĺtky
  • 1 kocka droždia
  • 1 PL kryštálového cukru
  • ½ ČL soli
  • Ingrediencie
  • 100 g masla
  • 100 g uvarených zemiakov
  • 3 žĺtky
  • 1 kocka droždia
  • 1 PL kryštálového cukru
  • ½ ČL soli
  • Nutričné hodnoty

    W46 Web Banner 1920x455px 2
    Šišky zo zemiakového cesta môžete podávať na sladko, ale aj na slano napríklad k polievkam. Ak ste už tieto Fašiangy šiškovali, skúste nový recept s pridaním zemiakov. Postup je tradičný, len trochu inovovaný. Vykúzlite tak hlavné jedlo aj dezert.

    Šišky zo zemiakového cesta skvelé hlavné jedlo aj dezert

    Postup:

    1. Z teplého mlieka, lyžice cukru a kocky droždia si rozrobíme kvások a necháme ho pri izbovej teplote asi 10-15 minút vykysnúť.
    2. Hladkú múku izbovej teploty preosejeme do veľkej misy, pridáme najemno nastrúhané uvarené zemiaky, 3 žĺtky izbovej teploty, 100 g mäkkého masla (môže byť aj rastlinný tuk alebo bravčová masť). Potom prilejeme pripravený kvások a vymiesime hladké cesto, ktoré sa nelepí.
    3. Cesto prikryjeme utierkou alebo fóliou a necháme ho asi hodinu kysnúť do dvojnásobku objemu. Potom ho zľahka rozvaľkáme na jemne pomúčenej doske a okrúhlou formičkou vykrajujeme šišky. Necháme ich ešte prikryté utierkou 15-20 minút podkysnúť.
    4. Potom do nich pomocou malého pohárika vytvarujeme v strede priehlbinku a vysmážame ich v oleji alebo masti, ktoré by nemali presiahnuť teplotu 160 stupňov.
    5. Vysmažené šišky necháme odkvapkať na papierovom obrúsku a podávame ich ešte teplé k hustej polievke. Výborne sa k ním hodí napríklad kyslá šošovicová polievka.