Dobrý recept na jednoduchý liaty perník sa vám bude v zime a špeciálne pred Vianocami hodiť. Tento pre nás pripravila cukrárka Michaela Smolová zo Sisters Bakery. Je veľmi chutný a zvládne ho každá gazdinka. Na ozdobu stačí dobrý kyslejší džem a kvalitná čokoláda.
Recept na jednoduchý liaty perník od cukrárky
Postup:
- Na toto jednoduché cesto najskôr vyšľaháme celé vajcia v mise spolu s práškovým cukrom do penista. Keď nám vznikne nadýchaná svetlá hmota, pridáme olej a opäť premiešame. Pridáme korenie a premiešame všetko spolu do hladka.
- Do zmesi teraz preosejeme múku. Tú pred tým premiešame spolu s kypriacim práškom, sódou bikarbónou a kakaom. Vmiešame do zmesi vajec a cukru pomocou gumenej varechy.
- Napokon prilejeme mlieko a mixérom krátko vymiešame do hladka. Ak chceme, v tomto štádiu môžeme pridať nasekané orechy, k perníku sa chuťovo veľmi hodia.
- Nalejeme na plech, ktorý sme zľahka vytreli maslom a vystlali papierom na pečenie.
- Pečieme v dobre rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi 25-30 minút.
- Upečený a vychladnutý perník potrieme tenkou vrstvou kyslého lekváru.
- Náš tip je Šípkový Extra džem z BILLA. Obľúbený je aj ríbezľový a pod.
- Na záver polejeme čokoládovou polevou, ktorú si pripravíme jednoducho. Do menšieho hrnca dáme trošku vody, na hrniec položíme napr. plechovú, či antikorovú misku, do ktorej dáme nalámanú čokoládu a trošku tuku. Keď začne voda vrieť, čokoláda sa hneď rozpustí do hladkej zmesi.
- Liaty perník poliaty čokoládou potom môžeme ešte ozdobiť kandizovaným ovocím, napríklad čerešňami, alebo posypať makom, či orechmi.
- Vychladnutý perník potom krájame na úhľadné kocky. Hodí sa skvelo aj na zimné predvianočné sviatočné raňajky ku kávičke, či dobrému čaju.
- Dobrý recept na jednoduchý liaty perník sa vám bude v zime, a špeciálne pred Vianocami, hodiť. Tento pre nás pripravila cukrárka Michaela Smolová zo Sisters Bakery. Je veľmi chutný a zvládne ho každá gazdinka. Na ozdobu stačí dobrý kyslejší džem a kvalitná čokoláda.