Sladký zemiak si nás získava svojou chuťou, štruktúrou, farbou a bohatými nutričnými hodnotami. Právom hrá hlavnú rolu vo vegetariánskych pokrmoch. Keď ho chcete naplniť, máte nepreberné množstvo možností, pretože jeho sladká oriešková chuť sa hodí k dlhému zoznamu potravín. Príprava je rýchla a jeho sladkosť môžete zjemniť koreninami ako rasca, koriander a fenikel.
Sladký zemiak v chutných jedlách
Postup:
- Datle zbavte kôstok, nasekajte ich nadrobno a dajte do misy. Pridajte petržlenovú vňať a na kocky nakrájanú gorgonzolu a všetko dobre premiešajte.
- Sladké zemiaky umyte, osušte a prekrojte na polovicu.
- Dochuťte ich soľou a polejte olivovým olejom. Poukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie a plech vložte do predhriatej rúry.
- Pečte 25 minút pri 180 °c. Potom sladké zemiaky vyberte z rúry a posypte ich pripravenými datľami a gorgonzolovou plnkou. Plech vložte späť do rúry a pečte ďalších 15 minút.
Náš tip:
Ak použijete väčšie sladké zemiaky, pečte ich približne o 10 minút dlhšie, kým nezmäknú. Jedna porcia (390 g):- Energia: 697,1 kcal/2918,6 kj
- Bielkoviny: 22,6 g
- Tuky: 29,1 g
- Nasýtené tuky: 15,2 g
- Sacharidy: 79,5 g
- Cukor: 48,7 g
- Vláknina: 12,5 g
- Soľ: 3,9 g
- Vápnik: 520,1 mg/52 % odd
- Železo: 2,8 mg/23 % odd