Slané koláče s karamelizovanou cibuľkou, chutnou hlivou a perfektne rozpečený syr... Kto by to nemal rád? Môžete vyskúšať aj šampiňóny, ktoré sú dnes bežne k dostaniu celý rok. Mňa osobne chuť hlivy neprestáva milo prekvapovať. Nielenže chutí skvelo, ale navyše je ešte veľmi zdravá. Máme pre Vás recept, ktorý stihnete urobiť do pol hodiny, napríklad pre narýchlo ohlásenú návštevu.
Slané koláče s karamelizovanou cibuľkou a rozpečeným chrumkavým syrom
Postup:
- Rúru dáme vyhriať na 200 stupňov Celzia a pripravíme si všetky suroviny.
- Hlivu nakrájame na menšie kúsky.
- Cibuľu ošúpeme a nakrájame na jemno.
- Syr nastrúhame na hrubo na strúhadle.
- Na 1 lyžici masla a troche oleja opečieme hlivu ustricovú do zlatista.
- Na ďalšej panvici si tiež na jednej lyžici masla a troche oleja opečieme cibuľku. Keď je cibuľka opečená dozlatista, pridáme k nej cukor, cesnak a tymian. Všetko dobre premiešame a prilejeme balzamikový ocot. Zľahka opražíme a cibuľu primiešame k už orestovanej hlive.
- Na veľký plech dáme papier na pečenie. Položíme naň lístkové cesto. Cesto "kolieskom" alebo nožom rozdelíme na 12 rovnomerne veľkých obdĺžnikov.
- Obdĺžniky z lístkového cesta potrieme po celej ploche rozšľahaným vajcom a do stredu dáme trochu hlivovo cibuľkovej plnky. Na vrch každého obdĺžnika dáme ešte trochu nastrúhaného syra a dáme piecť do vyhriatej rúry na 200 stupňov Celzia asi na 15 až 20 minút. V polovici času pečenia slané koláče radšej skontrolujeme, či netreba skrátiť čas alebo obrátiť plech.
Náš tip:
- Slané koláče sú skvelé teplé, ale môžeme ich servírovať aj studené. Dobrú chuť!