Slané pečivo na oslavu - nápadne sa podobá lineckým koláčikom, ale nedajte sa pomýliť! Toto super jednoduché a chutné slané pečivo sa u vás určite stane hitom osláv! Z uvedenej dávky pripravíte 2 veľké plechy a verte mi, urobte ich radšej z dvojnásobnej dávky. S cestom sa výborne pracuje, po zamiesení potrebuje čas v chladničke, takže najlepšie je pripraviť si ho večer a druhý deň môžeme piecť. Po upečení sa krekry nafúknu podobne ako pagáčiky a s prižmúrením jedného oka tak aj chutia 😉
Výborné slané pečivo na oslavu
Môžete ich pripraviť aj bez klobásky, v tom prípade voľte kombináciu s výraznejším syrom, napr. gouda s parmezánom a posypte semienkami alebo celou rascou. Chutia výborne k vínu či pivu, alebo aj ako doplnok napr. k syrovým tanierom.
Postup:
- Z 350 g hladkej múky, masla, Hery a kyslej smotany vypracujeme jemné cesto. Ak je príliš lepivé, prisypeme viac múky. Cesto zabalíme do fólie alebo vložíme do uzatvárateľnej nádoby. Takto ho vložíme minimálne na 12 hodín do chladničky.
- Rúru si predhrejeme na 180 °C (klasický spodný aj horný ohrev). Dva veľké plechy vystelieme papierom na pečenie. Ak máme plechy s nepriľnavou vrstvou, papier na pečenie môžeme vynechať. Cesto rozdelíme na 2 časti a z každej vyvaľkáme plát hrubý 4-5 mm. Vykrajujeme kvetinky alebo kolieska. Zo zvyškov cesta vykrojíme malé kolieska.
- Poukladáme na plech a každé koliesko potrieme rozšľahaným vajíčkom a posolíme (keďže do cesta nešla žiadna soľ, treba ich posoliť, inak budú mdlé). Do stredu položíme koliesko klobásky, potrieme vajíčkom a navrch položíme malé koliesko cesta. Opäť potrieme vajíčkom a posypeme strúhaným syrom alebo sezamom.
- Pečieme do zlata približne 20-25 minút pri 180°C. Po upečení ich necháme chvíľu schladnúť na plechu a potom presunieme na tanier a necháme úplne vychladnúť.