Slaný rybí koláč

 | 

Čas prípravy: 

45

 min

Čas varenia: 

30

 min

Svetlana Mravcová
Svetlana Mravcová

 | 

Čas prípravy: 

45

 min

Čas varenia: 

30

 min

Ingrediencie

Na zemiakovú kašu:

  • 1 lyžicu masla
  • ½ hrnčeka mlieka
  • soľ
  • Na rybaciu náplň:

  • 400 g mrazenej aljašskej tresky alebo inej ryby, nakrájanej na kúsky
  • 1 lyžička dijonskej horčice
  • hrsť nasekanej pažítky
  • hrsť mrazenej kukurice
  • hrsť mrazeného hrášku
  • 2 hrste nastrúhaného cheddar syra (alebo iného syra)
  • ½ hrsti strúhanky
  •  

    Ingrediencie

    Na zemiakovú kašu:

  • 1 lyžicu masla
  • ½ hrnčeka mlieka
  • soľ
  • Na rybaciu náplň:

  • 400 g mrazenej aljašskej tresky alebo inej ryby, nakrájanej na kúsky
  • 1 lyžička dijonskej horčice
  • hrsť nasekanej pažítky
  • hrsť mrazenej kukurice
  • hrsť mrazeného hrášku
  • 2 hrste nastrúhaného cheddar syra (alebo iného syra)
  • ½ hrsti strúhanky
  •  

    Nutričné hodnoty

    W46 Web Banner 1920x455px 2
    Rybí koláč je jedna z anglických klasík. Nie je náročný na prípravu a chutí celej rodine. Ryba v krémovej omáčke s chrumkavou krustou zo zemiakovej kaše bude mať určite úspech aj pri vašom rodinnom stole.

    Slaný chrumkavý koláč s treskou

    Postup:

    1. Najskôr si zohrejeme rúru na 200 stupňov Celzia.
    2. Na zemiakovú kašu dáme variť očistené zemiaky. Keď budú zemiaky mäkké, vodu zlejeme. Do hrnca k zemiakom pridáme maslo, necháme ho rozpustiť, osolíme a pomalým, striedavým prilievaním mlieka a tlačením zemiakov docielime konzistenciu hutnejšej zemiakovej kaše. Podľa chuti ešte dosolíme. Kašu prikryjeme a odložíme stranou.
    3. Vo väčšej panvici si rozohrejeme maslo spolu s múkou a jarnou cibuľkou. Za stáleho miešania, aby sa múka nepripálila, po dobu asi 1-2 minút pripravíme bielu zápražku. Na panvicu potom za stáleho miešania a za pomoci metličky vlejeme mlieko a varíme ďalej, kým omáčka nezhustne. Po zhustnutí môžeme vypnúť šporák. Pridáme kukuricu, hrášok, horčicu, syr (len jednu hrsť), pažítku a konečne rybu (surovú).
    4. Malý pekáčik môžeme pre istotu vymazať trochou masla. Bielu rybaciu omáčku vlejeme na dno a rovnomerne rozprestrieme. Navrch pomocou väčšej lyžice poukladáme kašu, ktorú potom vareškou rovnomerne rozotrieme. Nič nemusí byť dokonalé, o to krajšie to bude vyzerať, keď sa koláč upečie.
    5. Navrch vám prezradím ešte jeden super tip, ktorý som si priviezla z Anglicka. Zmiešame 1 hrsť syra so strúhankou a koláč tým posypeme. Vďaka tomu vznikne navrchu po upečení chrumkavá krusta.
    6. Pečieme vo vyhriatej rúre cca 30 minút, do chrumkava. Dobrú chuť Vám i celej rodine.