Slaný závin z lístkového cesta s cviklou

 | 

Čas prípravy: 

45

 min

Čas varenia: 

30

 min

Ingrediencie

Pre 4 osoby:

  • 200 g biely syr typu Feta (môže byť aj kozí)
  • 80 g syr typu Lučina
  • 4 x menšia varená cvikla
  • Soľ a mleté čierne korenie
  • 2 x hrsť nasekaných vlašských orechov
  • 1 ČL tymiánové lístky
  • 1 ČL sezam
  • Na dip:

    • 150 g biely jogurt
    • Nasekané bylinky, napr. petržlen, pažítka
    • Soľ a mleté čierne korenie
    Ingrediencie

    Pre 4 osoby:

  • 200 g biely syr typu Feta (môže byť aj kozí)
  • 80 g syr typu Lučina
  • 4 x menšia varená cvikla
  • Soľ a mleté čierne korenie
  • 2 x hrsť nasekaných vlašských orechov
  • 1 ČL tymiánové lístky
  • 1 ČL sezam
  • Na dip:

    • 150 g biely jogurt
    • Nasekané bylinky, napr. petržlen, pažítka
    • Soľ a mleté čierne korenie

    Nutričné hodnoty

    W46 Web Banner 1920x455px 2

    Slaný závin z lístkového cesta s cviklou a syrom je kreatívny chutný recept, ktorým potešíte aj gurmánov. Je to výborná kombinácia sladkej cvikly, slaného syra a chrumkavých orechov v jednoduchom a rýchlom závine.

    Slaný závin z lístkového cesta s cviklou - kreatívny a chutný recept

     

    Postup:

    1. Rúru zohrejeme na 200 °C. Lístkové cesto rozložíme a kratšími stranami spojíme k sebe, aby sme dostali dlhý plát cesta. Aby sa cestá lepšie spojili, môžeme ich popritláčať na spoji mokrými prstami.
    2. Cviklu uvaríme, vychladíme a ošúpeme. Môžeme to urobiť aj vopred, alebo kúpiť hotovú varenú vákuovo balenú cviklu. Nastrúhame ju nahrubo, alebo nakrájame na drobné kocky. Zmiešame s nadrobeným syrom, lučinou, pridáme tymiánové lístky, osolíme a okoreníme.
    3. Rovnomerne rozotrieme na cesto a posypeme orechmi. Z dlhej strany opatrne zatočíme do rolády. Tú potom prenesieme spojom nadol na plech vystlaný papierom na pečenie a zatočíme do kruhu.
    4. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a nožom urobíme na povrchu zárezy.
    5. Posypeme semienkami a vložíme do vyhriatej rúry na 180 stupňov Celzia. Pečieme 30 až 35 minút do zlata.
    6. Pred podávaním necháme aspoň trochu vychladnúť a krájame na rezy ako slanú štrúdľu. 
    7. Podávame teplé s jogurtovým dipom, ktorý pripravíme jednoducho premiešaním jogurtu s koreninami.
    8. K slanému závinu z lístkového cesta sa hodí napr. aj zelený hlávkový šalát.
    9. Závin je však skvelý aj samotný, či už ako večera, alebo ako malé občerstvenie k vínu.
    10. Slané záviny a koláče z lístkového cesta však môžete naplniť aj bryndzou, strúhaným syrom, šampiňónmi a podobne.