Slivkový koláč s makovou drobenkou

 | 

Čas prípravy: 

60

 min

Čas varenia: 

40

 min

Svetlana Mravcová
Svetlana Mravcová

 | 

Čas prípravy: 

60

 min

Čas varenia: 

40

 min

Ingrediencie

Na makovú posýpku:

maku

  • 75 g cukru krupica
  • Na cesto na 24 cm formu:

  • 2 a 1/3 hrnčeka hladkej múky
  • 3 lyžičky prášku na pečenie
  • 1/2 hrnčeka cukru kryštál
  • Trocha vanilky
  • Štipka soli
  • ½ hrnčeka jogurtu
  • 3/4 hrnčeka mlieka

  • 1/3 hrnčeka oleja
  • Cca 900 g sliviek
  • čerstvých alebo aj zaváraných

    Ingrediencie

    Na makovú posýpku:

    maku

  • 75 g cukru krupica
  • Na cesto na 24 cm formu:

  • 2 a 1/3 hrnčeka hladkej múky
  • 3 lyžičky prášku na pečenie
  • 1/2 hrnčeka cukru kryštál
  • Trocha vanilky
  • Štipka soli
  • ½ hrnčeka jogurtu
  • 3/4 hrnčeka mlieka

  • 1/3 hrnčeka oleja
  • Cca 900 g sliviek
  • čerstvých alebo aj zaváraných

    Nutričné hodnoty

    Billa

    Že neviete, čo so slivkami? Dali by ste si niečo s makom? Slivkový koláč s makovou drobenkou je luxusná verzia tradičného koláča z konca leta.

    Slivkový koláč so skvelou drobenkou

    Postup:

    1. Rozohrejeme si rúru na 180 °C. Formu na pečenie vymažeme tukom, prípadne na dno dáme papier na pečenie. Ak použijeme čerstvé slivky, najprv ich dobre umyjeme, prepolíme ich napoly a zbavíme kôstok. Ak použijeme slivky Zavarené zlejeme vodu a nechám jej chvíľku odpočívať na sitku.
    2. Do veľkej misy dáme preosiatu múku, prášok na pečenie, cukor, vanilku, soľ a všetko dobre premiešame. Do zmesi pridáme jogurt mlieko olej vajcia a znova všetko dobre premiešame.
    3. Hotové cesto nalejeme do formy na pečenie. Na cesto rovnomerne navŕšime slivky.
    4. Ako posledný si pripravíme makovú strúhanku. Príprava je jednoduchá zmiešame všetky suroviny na makovú strúhanku vo veľkej mise a rukách alebo v kuchynskom robote z nich vypracujeme sypkú zmes.
    5. Nakoniec makovú strúhanku rovnomerne rozprestrieme na povrchu koláča a ten potom dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 ° C asi tak na 40 min.
    6. Hotový koláč po vybratí z rúry necháme ešte veľmi dobre vychladnúť, až potom ho vyberieme z formy, nakrojíme a môžeme servírovať. Dobrú chuť.