Slonia slza

 | 

Čas prípravy: 

60

 min

Čas varenia: 

20

 min

Ela Kaslu
Ela Kaslu

 | 

Čas prípravy: 

60

 min

Čas varenia: 

20

 min

Ingrediencie

Na krém:

  • 250 g masla
  • 1 vanilkový cukor
  • 2-3 banány
  • Na polevu:

    Ingrediencie

    Na krém:

  • 250 g masla
  • 1 vanilkový cukor
  • 2-3 banány
  • Na polevu:

    Nutričné hodnoty

    W46 Web Banner 1920x455px 2
    Slonia slza je zákusok našich mám. Je stále obľúbený. Veď kto by už odolal dokonalej kombinácii orechov, čokolády a banánov.

    Slonia slza plná obľúbených dobrôt

    Postup:

    1. Najskôr vyšľaháme žĺtky s cukrom do hustej peny. Na striedačku primiešavame tuhý sneh z bielkov a preosiatú múku s kakaom a práškom do pečiva. Vylejeme na veľký plech, vystlaný papierom na pečenie a pečieme na 180 °C asi 15 minút.
    2. Horúcu piškótu necháme chvíľu vychladnúť na plechu, potom ju preklopíme na vlhkú utierku a preložíme pozdĺžne, pričom stred vystužíme valčekom alebo pokrčeným a zrolovaným papierom na pečenie. Takto necháme úplne vychladnúť a potom z nej papier opatrne stiahneme. Je to malý trik, aby sa vám cesto pri plnení nezlomilo a funguje to dokonale.
    3. Medzitým si nachystáme krém: Mleté orechy zaparíme horúcim mliekom a premiešame. Necháme vychladnúť.
    4. Zmäknuté maslo vyšľaháme, pridáme cukor, vanilkový cukor a zašľaháme. Nakoniec zašľaháme aj orechy. Časťou krému natrieme vnútro rolády, do stredu položíme celé banány (snažíme sa ich ukladať rovno, prípadne ich zrežeme) a doplníme krémom (dve lyžice si odložíme). Roládu spojíme a vytvoríme tvar slzy. Zvyšným krémom potrieme povrch rolády a dáme stuhnúť do chladničky.
    5. Čokoládu nalámeme na kúsky, zalejeme horúcou smotanou a metličkou rozmiešame do hladka, čokoláda sa musí úplne rozpustiť. Roládu položíme na mriežku, a prelejeme pripravenou polevou.
    6. Necháme odkvapkať (pod mriežku je dobré dať papier na pečenie) a dáme do chladničky odležať.
    7. Aby poleva pri krájaní nepraskala, krájame nožom namočeným v horúcej vode.
    8. Slonia slza je stále obľúbený dezert "starých čias" a ruku na srdce, kombinácia hustej šľahačky, orechov, čokolády a banánov bude populárna vždy.