Slovenský smatankový koláč

 | 

Čas prípravy: 

60

 min

Čas varenia: 

35

 min

Ingrediencie

Na 28 cm formu:

  • 2 PL oleja
  • 10 g čerstvého droždia
  • 1 žĺtok (môžeme vynechať)
  • ½ lyžičky cukru
  • ½ lyžička soli
  • Na náplň:

    (250 ml)

  • Soľ a mleté čierne korenie
  • Drvená rasca
  • 4-5 PL oleja
  • Maslo na vymastenie plechu
  • Ingrediencie

    Na 28 cm formu:

  • 2 PL oleja
  • 10 g čerstvého droždia
  • 1 žĺtok (môžeme vynechať)
  • ½ lyžičky cukru
  • ½ lyžička soli
  • Na náplň:

    (250 ml)

  • Soľ a mleté čierne korenie
  • Drvená rasca
  • 4-5 PL oleja
  • Maslo na vymastenie plechu
  • Nutričné hodnoty

    Billa
    Smatankový koláč z múky, smotany, droždia a zemiakov je vynikajúci len tak k vínku, alebo ako večera s pohárom mlieka, či príloha k hustej polievke. Z obyčajných surovín a predsa skvelý a výnimočný.

    Smatankový koláč s chuťou smotany a zemiakov je slovenské gurmánske prekvapenie

    Postup:

    1. Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť, ošúpeme a nastrúhame najemno.
    2. Z mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások. Do misky preosejeme múku, pridáme soľ a premiešame. Pridáme kvások, olej a žĺtok. Ručne alebo robotom spracujeme hladké nelepivé cesto. Necháme ho pod utierkou na teplom mieste vykysnúť na dvojnásobok. Potom ho preložíme na pracovnú dosku a vyvaľkáme na kruh o niečo väčší ako je forma.
    3. Rúru zohrejeme na 180 °C. Cesto preložíme do vymastenej formy, okraje trochu vydvihneme a necháme zakryté ešte 20 minút kysnúť.
    4. Zo zemiakov, kyslej smotany, oleja vymiešame plnku, ochutíme soľou, korením a drvenou rascou. Môžeme pridať aj bylinky. Plnku nanesieme na cesto, uhladíme a dáme piecť. Pečieme približne 30-35 minút do zlata.
    5. Necháme vychladnúť a posypeme čerstvými bylinkami.
     

    Náš tip:

    Koláč môžeme upiecť aj na plechu, len treba zdvojnásobiť dávku surovín.