Špaldové sušienky bez klasického cukru

 | 

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Sisters Bakery Miška Smolová
Sisters Bakery Miška Smolová

 | 

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie
  • 125 g kokosového tuku na pečenie
  • 50 g kokosového cukru
  • 1-2 PL javorového sirupu
  • semienka z polovice vanilkového lusku
  • ½ ČL sódy bikarbóny
  • ½ ČL mletej škorice
  • 180 g špaldovej múky

 

Ingrediencie
  • 125 g kokosového tuku na pečenie
  • 50 g kokosového cukru
  • 1-2 PL javorového sirupu
  • semienka z polovice vanilkového lusku
  • ½ ČL sódy bikarbóny
  • ½ ČL mletej škorice
  • 180 g špaldovej múky

 

Nutričné hodnoty

Billa
Aj vaše deti rady maškrtia? Každá mama chce dať deťom to najlepšie, prečo teda neskúsiť upiecť si domáce špaldové sušienky bez pridania klasického cukru? Sladené sú kokosovým cukrom, doladené javorovým sirupom a neobsahujú ani laktózu alebo živočíšne produkty. Najlepšie na týchto špaldových sušienkach je, že môžete do práce zapojiť aj deti. Napríklad do vykrajovania alebo prepichovania koláčikov vidličkou. Deti si tak napečú, na čo budú mať chuť. Hotové sušienky môžeme zlepovať s džemom alebo arašídovým maslom.

Zdravé sušienky k čaju a káve

Postup:

  1. V miske utrite mixérom tuk, cukor a javorový sirup tak, aby sa dobre spojili.
  2. Potom pridáme sypké prísady (preosiatu múku, sódu bikarbónu, vanilku a mletú škoricu a rukou vymiesime cesto.
  3. S cestom sa nám bude najprv trochu ťažšie pracovať, pretože bude jemne lepkavé, ale tak to má byť. Vymiesené ho zabalíme do potravinovej fólie a dáme do chladničky na hodinu odpočinúť.
  4. Predhrejeme rúru na 180 °C, cesto vyberieme z chladničky a necháme ho krátko pri izbovej teplote. Vychladnuté ho dáme na pomúčenú dosku a pomúčeným valčekom vyvaľkáme na veľmi tenko (asi 2 mm). Z vyvaľkaného cesta vykrajujeme rôzne tvary.
  5. Koláčiky dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a poprepichujeme vidličkou.
  6. Pečieme asi 10 minút, pri prvom pokuse odporúčame sledovať čas pečenia (bude závisieť od hrúbky cesta a rúry).

Náš tip:

  • Ak sa vám nechce dlho čakať na na vychladnutie cesta v chladničke, 20 minút v mrazničke bude stačiť.
  • Ak sa bude cesto počas vaľkania lámať, počkajme ešte chvíľu, keď sa trochu ohreje, bude sa s ním lepšie pracovať.
  • Cesto na sušienky si môžete aj predpripraviť, v chladničke vydrží aj niekoľko dní.