Špargľové rizoto

 | 

Čas prípravy: 

25

 min

Čas varenia: 

20

 min

Ela Kaslu
Ela Kaslu

 | 

Čas prípravy: 

25

 min

Čas varenia: 

20

 min

Ingrediencie

oleja

  • 1 šalotka
  • 3 PL masla
  • Cca 100 g parmezánu
  • 100 ml bieleho suchého vína
  • 500-600 ml zeleninového vývaru
  • Soľ a mleté čierne korenie
  • Ingrediencie

    oleja

  • 1 šalotka
  • 3 PL masla
  • Cca 100 g parmezánu
  • 100 ml bieleho suchého vína
  • 500-600 ml zeleninového vývaru
  • Soľ a mleté čierne korenie
  • Nutričné hodnoty

    Billa
    Špargľové rizoto je májová klasika. Keď je krémové a pripravené s maslom, parmezánom a bielym vínom je tento recept na máj doslova na zamilovanie.

    Krémové špargľové rizoto

    Postup:

    1. Špargľu očistíme tak, že ulomíme drevnaté konce. Hlavičky odkrojíme a dáme bokom, zvyšok nakrájame na kúsky.
    2. Do vriacej osolenej vody vhodíme hrášok a kúsky špargle a uvaríme do mäkka, približne 5-6 minút. Scedíme, polovicu rozmixujeme na jemné pyré, zvyšok odložíme bokom.
    3. Na širokej panvici zohrejeme olivový olej a orestujeme na ňom najemno nakrájanú šalotku do sklovita. Pridáme nepremytú ryžu a premiešame, aby sa ryža obalila olejom.
    4. Ryžu tiež opečieme do sklovita a pridáme biele víno. Necháme odpariť a postupne po naberačkách prilievame horúci vývar a stále miešame.
    5. Vždy ďalšiu naberačku vlejeme až kým sa predchádzajúca nevstrebe do ryže. Asi po 10 minútach pridáme špargľovo-hráškové pyré. Prilievame vývar a miešame, až kým nie je ryža al dente, celkový čas varenia je približne 20 minút. Na posledných 5 minút primiešame kúsky varenej špargle a hrášok.
    6. Risotto odstavíme z plameňa, pridáme maslo a strúhaný parmezán a dobre premiešame. Týmto postupom docielime krásne krémovú konzistenciu. Dochutíme mletým čiernym korením a prípadne osolíme, ale opatrne, parmezán je dosť slaný.
    7. Na tanieri ozdobíme špargľovými hlavičkami a parmezánom. Podávame vždy čerstvo pripravené. Špargľa pôsobí ako diuretikum, teda odvodňuje. Telo očistí, pôsobí preventívne a pomáha pri infekciách močových ciest.

    Benefity špargle pre zdravie:

    Špargľa neobsahuje tuk, má minimum kalórií a je bohatým zdrojom vlákniny, vitamínov a stopových prvkov. Existuje však oveľa viac dôvodov, prečo by ste sa jej mali najesť dosýta. Znižuje hladinu cholesterolu, upravuje krvný tlak a zlepšuje látkovú výmenu. Fytochemikália, ktorú táto zelenina obsahuje, má protizápalové účinky, pomáha pri úľave s artritídou a reumatizmom.