Špenátová štrúdľa pečená vo forme

 | 

Čas prípravy: 

75

 min

Čas varenia: 

60

 min

Ingrediencie

 

Ingrediencie

 

Nutričné hodnoty

Špenátová štrúdľa je jarný slaný koláč, ako stvorený na výlet do prírody, alebo rodinný piknik. Špenát je plný vitamínov C, E, K a preto si ho na jar doprajte v šalátoch, polievkach, či slaných koláčoch. Tento náš špenátový koláč sme upiekli v bábovkovej forme, aby potešil aj vaše oko.

Špenátová štrúdľa čo má formu

Postup:

  1. Rúru si predhrejeme na 180 stupňov Celzia. Vo väčšej hlbšej panvici si rozohrejeme maslo a pridáme špenát. Ten restujeme odkrytý až do úplného odparenia vody, potom pridáme pretlačený cesnak, nakrájaný syr feta a nakrájanú šunku. Všetko dobre premiešame a následne pridáme ešte štyri vajcia. Dobre premiešame a krátko ešte opražíme na panvici. Stačí však len 2 minúty, zmes už nechceme príliš vysušiť. Nakoniec zmes ešte ochutnáme a prípadne dosolíme.
  2. Formu na bábovku za pomoci kuchynského obrúska vymažeme maslom. A začneme prvou vrstvou. Dno a okraje vyložíme jedným plátom štrúdľového ťahaného cesta, ktoré nožnicami rozdelíme na polovicu tak, aby nám vyšlo na obe strany.
  3. Na cesto nasypeme 2 lyžice strúhanky. Bude plniť funkciu ochrany, aby nám plnka nepresakovala von. Na strúhanku navrstvíme polovicu špenátovej plnky a strúhanú mozarellu. Prikryjeme ďalším plátom cesta a celý proces opakujeme so strúhankou, plnkou, mozarellou a posledným plátom cesta.
  4. Dovnútra zavinieme aj okraje. Vrch celej bábovky potrieme rozšľahaným vajcom, ktorým nešetríme.
  5. Takto bábovku pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňov Celzia asi hodinu. Po upečení formu vyberieme z rúry a necháme najskôr úplne vychladnúť, až potom bábovku vyklopíme a znovu otočíme. Dobrú chuť!
indický dhal z červenej šošovice recept
30

min

kucharske capice 1