Ak aj vám učaroval francúzsky recept na skvelý jarný quiche, vyskúšajte jeho špenátovú verziu. Špenátový quiche sa bude krásne vynímať na vašom veľkonočnom stole.
Špenátový veľkonočný quiche
Postup:
- Múku, soľ a na kocky nakrájané studené maslo premixujeme pár pulzami v kuchynskom robote. (alebo spracujeme ručne do mrveničky)
- Pridáme ľadovo studenú vodu a ešte pár pulzami premixujeme. Cesto presypeme na pracovnú plochu a vyformujeme bochník. Zabalíme do fólia a uložíme do chladničky aspoň na pol hodinu.
- Rúru zohrejeme na 210 °C.
- Odpočinuté cesto vyvaľkáme medzi dvoma papiermi na pečenie do tvaru formy, v ktorej budeme piecť. Veľkosť by mala byť o niečo väčšia ako je forma.
- Cestom vyplníme formu, prevísajúce okraje odrežeme. Dno popicháme vidličkou, zaťažíme suchými strukovinami a pečieme „naslepo“ 15 minút. Na posledných 5 minút necháme zapiecť bez záťaže. Vyberieme z rúry, teplotu znížime na 190 °C.
- Nadrobno nakrájanú cibuľu orestujeme na oleji do sklovita. Pridáme čerstvý špenát a necháme zavädnúť. Podusíme, kým sa zo špenátu neodparí voda a odstavíme. Ochutíme štipkou soli a korenia.
- Vajíčka prešľaháme so 100 ml smotany, smotanovým a strúhaným syrom, ochutíme soľou a korením, ak treba rozriedime zvyšnou smotanou.
- Na predpečený korpus rozdelíme špenát, zalejeme syrovou náplňou a vrátime do rúry na približne 25-30 minút dopiecť do zlata.
- Koláč necháme trochu vychladnúť a podávame teplý alebo nastudeno.
Náš tip:
- Koláč podávame teplý so zeleninovým šalátom. Výborný je aj za studena.
- Francúzsky quiche však môžete pripraviť aj tak trochu po slovensky. Základom bude opäť krehké cesto a potom tie najlepšie slovenské ingrediencie – bryndza, zemiaky, vajíčko, smotana a cibuľka. Kto má rád slaninku, tak samozrejme si pridá aj tú 🙂
- Okrem tradičnej krémovej špargľovej polievky, môžete vyskúšať aj francúzsky slaný koláč quiche. Kombinácia chrumkavého krehkého cesta, jemnej náplne a špargle je veľmi chutná. Ak ste fanúšikom quichu, vyskúšajte ho urobiť s použitím celozrnnej špaldovej múky, povedala by som, že je dokonca chutnejší ako s obyčajnou bielou múkou.