Špenátový veľkonočný quiche

 | 

Čas prípravy: 

30

 min

Čas varenia: 

40

 min

Ingrediencie

Na cesto:

Na náplň:

oleja

  • 200 g čerstvého špenátu
  • 100 g strúhaného syra
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • 3 vajíčka
  • 1 smotanový syr napr. typu Lučina
  • 1 cibuľa
  • Soľ a mleté čierne korenie
  • Ingrediencie

    Na cesto:

    Na náplň:

    oleja

  • 200 g čerstvého špenátu
  • 100 g strúhaného syra
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • 3 vajíčka
  • 1 smotanový syr napr. typu Lučina
  • 1 cibuľa
  • Soľ a mleté čierne korenie
  • Nutričné hodnoty

    Billa
    Ak aj vám učaroval francúzsky recept na skvelý jarný quiche, vyskúšajte jeho špenátovú verziu. Špenátový quiche sa bude krásne vynímať na vašom veľkonočnom stole.

    Špenátový veľkonočný quiche

    Postup:

    1. Múku, soľ a na kocky nakrájané studené maslo premixujeme pár pulzami v kuchynskom robote. (alebo spracujeme ručne do mrveničky)
    2. Pridáme ľadovo studenú vodu a ešte pár pulzami premixujeme. Cesto presypeme na pracovnú plochu a vyformujeme bochník. Zabalíme do fólia a uložíme do chladničky aspoň na pol hodinu.
    3. Rúru zohrejeme na 210 °C.
    4. Odpočinuté cesto vyvaľkáme medzi dvoma papiermi na pečenie do tvaru formy, v ktorej budeme piecť. Veľkosť by mala byť o niečo väčšia ako je forma.
    5. Cestom vyplníme formu, prevísajúce okraje odrežeme. Dno popicháme vidličkou, zaťažíme suchými strukovinami a pečieme „naslepo“ 15 minút. Na posledných 5 minút necháme zapiecť bez záťaže. Vyberieme z rúry, teplotu znížime na 190 °C.
    6. Nadrobno nakrájanú cibuľu orestujeme na oleji do sklovita. Pridáme čerstvý špenát a necháme zavädnúť. Podusíme, kým sa zo špenátu neodparí voda a odstavíme. Ochutíme štipkou soli a korenia.
    7. Vajíčka prešľaháme so 100 ml smotany, smotanovým a strúhaným syrom, ochutíme soľou a korením, ak treba rozriedime zvyšnou smotanou.
    8. Na predpečený korpus rozdelíme špenát, zalejeme syrovou náplňou a vrátime do rúry na približne 25-30 minút dopiecť do zlata.
    9. Koláč necháme trochu vychladnúť a podávame teplý alebo nastudeno.

    Náš tip:

    • Koláč podávame teplý so zeleninovým šalátom. Výborný je aj za studena.
    • Francúzsky quiche však môžete pripraviť aj tak trochu po slovensky. Základom bude opäť krehké cesto a potom tie najlepšie slovenské ingrediencie – bryndza, zemiaky, vajíčko, smotana a cibuľka. Kto má rád slaninku, tak samozrejme si pridá aj tú 🙂
    • Okrem tradičnej krémovej špargľovej polievky, môžete vyskúšať aj francúzsky slaný koláč quiche. Kombinácia chrumkavého krehkého cesta, jemnej náplne a špargle je veľmi chutná. Ak ste fanúšikom quichu, vyskúšajte ho urobiť s použitím celozrnnej špaldovej múky, povedala by som, že je dokonca chutnejší ako s obyčajnou bielou múkou.