Srbské rizoto

 | 

Čas prípravy: 

60

 min

Čas varenia: 

40

 min

Ingrediencie

Pre 4 osoby:

(hovädzie alebo bravčové, prípadne zmes)

  • 250 g ryže
  • 1 veľká cibuľa
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 1 kapia alebo červená paprika
  • malá konzerva hrášku
  • olej
  • 600 ml vývaru
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 2 lyžičky mletej červenej papriky
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • strúhaný syr a čerstvá petržlenová vňať k podávaniu
  • Ingrediencie

    Pre 4 osoby:

    (hovädzie alebo bravčové, prípadne zmes)

  • 250 g ryže
  • 1 veľká cibuľa
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 1 kapia alebo červená paprika
  • malá konzerva hrášku
  • olej
  • 600 ml vývaru
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 2 lyžičky mletej červenej papriky
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • strúhaný syr a čerstvá petržlenová vňať k podávaniu
  • Nutričné hodnoty

    banner billa
    Srbské rizoto je úplná klasika – žiadne talianske krémové rizoto, ale poctivá porcia ryže, mäsa, hrášku a strúhaného syra. Ak naň zo školskej jedálne nemáte dobré spomienky, týmto receptom si určite mienku o rizote opravíte. Výborne sa k nemu hodia kyslé uhorky, alebo hlávkový šalát v sladkokyslom náleve.

    Poctivé srbské rizoto s mäsom, hráškom a strúhaným syrom

    Postup:

    1. Na oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu. Keď zmäkne, pridáme mleté mäso a opekáme ho do hneda. Potom pridáme nadrobno nakrájaný cesnak, na kocky nakrájanú papriku a pokračujeme v restovaní.
    2. Ryžu prepláchneme a necháme odkvapkať.
    3. K mäsu pridáme paradajkový pretlak, premiešame. Ochutíme soľou, mletým čiernym korením a zasypeme paprikou. Premiešame, prisypeme ryžu a podlejeme vývarom. Dobre premiešame, pridáme hrášok a na slabom plameni dusíme zakryté až kým nie je ryža mäkká. Občas premiešame, ak treba, dolejeme vývar alebo vodu.
    4. Rizoto podávame s nastrúhaným syrom, čerstvou petržlenovou vňaťou a nakladanou zeleninou.