Staroviedenská zemiaková polievka s hubami vám pričaruje vôňu z detstva

 | 

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie
  • 50 g + 20 g cibule
  • 100 g nadrobno pokrájanej koreňovej zeleniny (mrkva, zeler, petržlen)
  • 30 g masla
  • 100 g húb
  • 700 ml hovädzieho vývaru
  • 125 ml kyslej smotany
  • 1 strúčik cesnaku
  • Ľ ČL rasce
  • trocha bieleho vína
  • 1/2 ČL majoránu
  • ocot
  • soľ a korenie
  • Ingrediencie
  • 50 g + 20 g cibule
  • 100 g nadrobno pokrájanej koreňovej zeleniny (mrkva, zeler, petržlen)
  • 30 g masla
  • 100 g húb
  • 700 ml hovädzieho vývaru
  • 125 ml kyslej smotany
  • 1 strúčik cesnaku
  • Ľ ČL rasce
  • trocha bieleho vína
  • 1/2 ČL majoránu
  • ocot
  • soľ a korenie
  • Nutričné hodnoty

    Billa
    Pamätáte si na babičku, zvŕtajúcu sa pri hrnci, z ktorého rozvoniavala tá pravá zemiaková polievka s hubami? Chceli by ste si ju aj vy uvariť pre vaše deti a zaspomínať tak na detstvo? Máme tu pre vás recept, ktorý vás zahreje a naplní brušká celej rodiny do sýtosti a spokojnosti. A viete, ako túto polievku priviesť k dokonalosti? Naplňte ňou vydlabané bochníky chleba. Výhodou takéhoto servírovania je, že vás zasýti tak, že hlavné jedlo už nebude potrebné.

    Zemiaková polievka s hubami a smotanou

    Postup:

    1. Cibuľu s cesnakom opečieme na oleji do sklovita, pridáme slaninu, zemiaky a koreňovú zeleninu a krátko (cca 5 min) ich opražíme.
    2. Zalejeme vínom (asi 50 ml) a hovädzím vývarom, pridáme rascu a povaríme do mäkka.
    3. V hrnci rozmixujeme ponorným mixérom, pridáme nakrájané huby, kyslú smotanu, majorán, soľ, korenie a ocot, ak máme radi kyslejšiu chuť a povaríme ešte 15 minút.
    4. Na panvici opečieme druhú časť pokrájanej slaniny, ňou dozdobíme polievku.
     

    Naše tipy:

    • Polievka je tak sýta, že si ju môžete dať ako aj hlavné jedlo
    • K polievke sa hodí čerstvý chlieb
    • Vedeli ste, že huby predchádzajú chorobám? Obsahujú veľa látok, ktoré majú protirakovinové účinky. Majú nízky obsah sacharidov a sú vhodné pre ľudí s cukrovkou.
     

    Zemiaky a Slováci:

    • Aj keď mnohí považujú zemiaky za slovenské jedlo (veď si len predstavte halušky či pirohy), v skutočnosti pochádzajú z Južnej Ameriky. Zo začiatku k nim panovala nedôvera, pestovať sa začali až koncom 18. storočia, keď naše územie zasiahol hlad kvôli zlej úrode obilia. Zemiaky sú u nás tradičným pokrmom. Preto majú aj v nárečových slovách bohaté zastúpenie. Grule, švábka, bandurky, erteple, krumple, krumpole aj grumbír, poznáte ešte nejaké ďalšie?