Šúľance s makom sú iste jednou z pochúťok nášho detstva. Pamätáte sa ešte, ako ste prosili starú mamu, nech vám ich urobí? Sladký obed, večera či dezert... Nech už to bolo akokoľvek, neodopierajte tradičné šúľance s makom či orechmi ani svojim deťom.
Šúľance s makom a ríbezľovým džemom
Postup:
- Do misy nastrúhame na jemnom na strúhadle vychladnuté uvarené a ošúpané zemiaky. Pridáme múku, vajíčka, štipku soli a jemne premiešame na kompaktné cesto.
- Na pomúčenú dosku vyklopíme cesto a vyváľame ho na valec o priemere cca 5 centimetrov. Z neho môžeme odkrajovať alebo odtŕhať malé kúsky a na doske šúľame na požadované veľkosti. Dáme variť do vriacej osolenej vody.
- Keď šúľance vyplávajú na hladinu vyberáme ich a dávame do misy s maslom. Posypeme mletým makom, práškovým cukrom a pridáme džem.
- Jemne premiešame a podávame.
Mak - jedna z najzdravších potravín na svete
- Mak je skvelou zásobárňou živín. Sto gramov obsahuje zhruba 18 g bielkovín, 20 g vlákniny, veľa zdravých tukov, vitamínov zo skupiny B a vitamín E.
- Bohaté zastúpenie zdravých tukov pozitívne ovplyvňuje hladinu cholesterolu v krvi a krvný tlak. Zároveň sú prevenciou kardiovaskulárnych ochorení.
- Vitamíny skupiny B sú nevyhnutné pre správne fungovanie metabolizmu. Tiež sa odporúča zvýšiť ich príjem v čase, keď je človek vystavený stresu, trpí úzkosťou či depresiami.
- Mak je zdrojom vápnika a fosforu, ktoré sú nevyhnutné pre zdravie kostí a zubov.
- Obsah železa robí z maku potravinu, ktorá je prevenciou anémie.
- Zinok a selén posilňujú imunitný systém, preto sa oplatí konzumovať mak vo zvýšenej miere napríklad v čase, keď zúria chrípkové epidémie.
- Zastúpené proteíny prispievajú k dostatočnému dennému príjmu bielkovín, ktoré sú potrebné napríklad pre rast a obnovenie svalovej hmoty.