Šunkové košíčky patria na slávnostný stôl, či Silvestrovskú oslavu ako ryba do vody. Pri tomto recepte si aj zaspomínate na detské časy a šunkovú penu. Prajeme vám veselý a vydarený Silvester!
Ste pripravení na Silvestra? Ak vám niečo malé ešte chýba, možno sú to práve šunkové košíčky
Postup:
- Začnime najprv s košíčkami. Ak nebudete mať dosť času, môžete košíčky upiecť deň vopred a potom ich vychladnuté skladovať v chlade. Samotný postup je jednoduchý. Všetky ingrediencie na cesto, teda múku, maslo a vajce zmiešame a vymiesime cesto. Cesto je skoro rovnako ako na linecké koláčiky. Hotové cesto zabalíme do kuchynskej fólie a dáme ho na hodinu až dve odpočinúť do chladničky.
- Medzitým si predhrejeme rúru na 165 stupňov Celzia a pripravíme formičky na košíčky. Vyberieme cesto z chladničky a za pomoci prstov vyplňujeme formičky od dna po okraj. Uprostred misky by mala byť malá priehlbina, aby košíček nebol plný cesta. Vďaka tomu bude košíček oveľa chutnejší.
- Formičky rozložíme na plech a dáme ich takto piecť do vyhriatej rúry na 10 minút. Po upečení nechceme, aby cesto bolo vyložene ružové, ale skôr len trošku nafúknuté, stále mäkké na dotyk. Perfektne sa pečie v teplovzdušnej rúre na horný a spodný ohrev.
- Ihneď po vybratí opatrne vyklopíme formičky a košíčky necháme vychladnúť.
- Zatiaľ si pripravíme šunkovú penu jednoduchým zmiešaním všetkých ingrediencií na penu v mixéri. Začnime najskôr mixovať pomaly. Ak sa mixér nepretáča, prilejeme trochu smotany a škrabkou suroviny zoškrabeme zo stien mixéra do stredu.
- Hotovú penu ešte dochutíme soľou a mletým čiernym korením. Odporúčam však najskôr ochutnať, šunka môže byť slaná. Do cukrárskeho vrecka alebo obyčajného sáčku s malou dierkou v rohu vložíme špičku na tortové krémy a sáčok penou naplníme.
- Ťah odporúčam najskôr skúsiť vedľa, až potom môžeme začať zdobiť upečené košíčky. Ozdobené košíčky ešte na záver ozdobíme bylinkami. Dobrú chuť !