Šunkové košíčky na Silvestra

 | 

Čas prípravy: 

60

 min

Čas varenia: 

10

 min

Svetlana Mravcová
Svetlana Mravcová

 | 

Čas prípravy: 

60

 min

Čas varenia: 

10

 min

Ingrediencie

Na košíčky:

  • štipka soli
  • Na šunkovú penu:

  • 125 g zmäknutého masla
  • trocha smotany na šľahanie
  • podľa chuti trojuholník roztierateľného syra
  • Na ozdobu petržlenová vňať a pažítka
  • Ingrediencie

    Na košíčky:

  • štipka soli
  • Na šunkovú penu:

  • 125 g zmäknutého masla
  • trocha smotany na šľahanie
  • podľa chuti trojuholník roztierateľného syra
  • Na ozdobu petržlenová vňať a pažítka
  • Nutričné hodnoty

    Billa

    Šunkové košíčky patria na slávnostný stôl, či Silvestrovskú oslavu ako ryba do vody. Pri tomto recepte si aj zaspomínate na detské časy a šunkovú penu. Prajeme vám veselý a vydarený Silvester!

    Ste pripravení na Silvestra? Ak vám niečo malé ešte chýba, možno sú to práve šunkové košíčky

    Postup:

    1. Začnime najprv s košíčkami. Ak nebudete mať dosť času, môžete košíčky upiecť deň vopred a potom ich vychladnuté skladovať v chlade. Samotný postup je jednoduchý. Všetky ingrediencie na cesto, teda múku, maslo a vajce zmiešame a vymiesime cesto. Cesto je skoro rovnako ako na linecké koláčiky. Hotové cesto zabalíme do kuchynskej fólie a dáme ho na hodinu až dve odpočinúť do chladničky.
    2. Medzitým si predhrejeme rúru na 165 stupňov Celzia a pripravíme formičky na košíčky. Vyberieme cesto z chladničky a za pomoci prstov vyplňujeme formičky od dna po okraj. Uprostred misky by mala byť malá priehlbina, aby košíček nebol plný cesta. Vďaka tomu bude košíček oveľa chutnejší.
    3. Formičky rozložíme na plech a dáme ich takto piecť do vyhriatej rúry na 10 minút. Po upečení nechceme, aby cesto bolo vyložene ružové, ale skôr len trošku nafúknuté, stále mäkké na dotyk. Perfektne sa pečie v teplovzdušnej rúre na horný a spodný ohrev.
    4. Ihneď po vybratí opatrne vyklopíme formičky a košíčky necháme vychladnúť.
    5. Zatiaľ si pripravíme šunkovú penu jednoduchým zmiešaním všetkých ingrediencií na penu v mixéri. Začnime najskôr mixovať pomaly. Ak sa mixér nepretáča, prilejeme trochu smotany a škrabkou suroviny zoškrabeme zo stien mixéra do stredu.
    6. Hotovú penu ešte dochutíme soľou a mletým čiernym korením. Odporúčam však najskôr ochutnať, šunka môže byť slaná. Do cukrárskeho vrecka alebo obyčajného sáčku s malou dierkou v rohu vložíme špičku na tortové krémy a sáčok penou naplníme.
    7. Ťah odporúčam najskôr skúsiť vedľa, až potom môžeme začať zdobiť upečené košíčky. Ozdobené košíčky ešte na záver ozdobíme bylinkami. Dobrú chuť !