Švédska mandľová torta bez múky

 | 

Čas prípravy: 

 min

Čas varenia: 

 min

Sisters Bakery Miška Smolová
Sisters Bakery Miška Smolová

 | 

Čas prípravy: 

 min

Čas varenia: 

 min

Ingrediencie

Na cesto:

  • 8 bielkov
  • 150 g kryštálového cukru
  • 200 g mletých mandlí (aj so šupkou)

Na plnku:

(môžete použiť dokonca aj šľahačku)

  • 150 g kryštálového cukru
  • 250 g masla
  • Na ozdobenie:

    Ingrediencie

    Na cesto:

    • 8 bielkov
    • 150 g kryštálového cukru
    • 200 g mletých mandlí (aj so šupkou)

    Na plnku:

    (môžete použiť dokonca aj šľahačku)

  • 150 g kryštálového cukru
  • 250 g masla
  • Na ozdobenie:

    Nutričné hodnoty

    Web Banner 2120x455px
    Poznáte švédsku mandľovú tortu bez múky? Celkom jednoduchý dezert, v ktorom dominuje orechová chuť mandlí a prelína sa so sladkou maslovo-žĺtkovou plnkou. Možno ju poznáte aj v karamelovej verzii, tá naša mandľová torta bez múky je odľahčená, bez čokolády a je úplne bezlepková.

    Švédska mandľová torta bez múky

    Postup:

    1. Najprv si pripravíme základ na krém. Mlieko a 150 g cukru dáme do malého hrnca a zahrievame, kým sa cukor nerozpustí. Občas premiešame. Neprevárame.
    2. Vajcia rozdelíme, žĺtky spolu metličkou rozmiešame. Vlejeme do nich asi tretinu osladeného zohriateho mlieka (nesmie byť veľmi horúce), poriadne rozmiešame a vlejeme späť do zvyšku mlieka. Na slabom ohni zahrievame (neprevárame) za stáleho miešania, kým hmota nezačne hustnúť. Odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť. Ideálne prikryjeme plastovou fóliou aby sa na povrchu nevytvorila šupka.
    3. Na korpus si dáme do väčšej misy bielka a šľaháme. Keď sa tekutina zmení na mäkkú penu, pridáme prvú polovicu cukru a šľaháme ďalej. Keď je cukor riadne vmiešaný, prisypeme druhú polovicu cukru a šľaháme sneh do tuhej špičky. Do snehu potom vmiešame mleté mandle.
    4. Pripravíme si papier na pečenie, na ktorý nakreslíme kruh s priemerom asi 23 cm. Takéto papiere s kruhom budeme potrebovať tri. Papier dáme na plech, nakreslenou stranou nadol a do kruhu nanesieme tretinu mandľovej zmesi, uhladíme povrch a dáme piecť. Pečieme na teplovzdušnom režime na 170 stupňoch asi 20 minút. Ak vám to vaša rúra dovoľuje, môžete piecť naraz všetky tri plechy. Ak nie, trpezlivo ich po jednom prestriedajte. Upečené korpusy opatrne stiahneme z papiera a necháme na mriežke vychladnúť.
    5. Medzitým si šľahaním zahrejeme maslo. Nakrájame ho na malé kúsky a mixérom ich šľaháme do krémova. Potom po lyžiciach pridávame vychladnutú žĺtkovú zmes a všľahávame ju do masla. Týmto krémom potom striedavo plníme jednotlivé pláty cesta. Plnku natrieme aj na povrch torty a po jej bokoch. Povrch a boky torty posypeme opraženými mandľovými lupienkami.
    6. Torta chutí najlepšie na druhý deň, keď „dozreje“ v chladničke.