Svieži a kyslastý citrónový tart s ricottou
Postup:
-
Vo veľkej miske premiešame prstami na mrveničku múku, cukor a maslo. Pridáme vodu alebo mlieko, 2 žĺtky a rukami vypracujeme kompaktné cesto. Krehké cesto sa nesmie miesiť príliš dlho, len aby sa spojili suroviny. Cesto zabalíme do fólie a dáme na 30 minút až hodinu odpočívať do chladničky.
-
Rúru si zohrejeme na 180 °C. Odpočinuté cesto rozvaľkáme na kruh o niečo väčší ako je priemer formy na pečenie. Na pečenie použijeme formu s odnímateľným dnom s priemerom 28 cm. Prenesieme ho do formy a rovnomerne ním vystelieme dno a boky formy. Prebytočné cesto odrežeme. Dno popicháme vidličkou, zaťažíme papierom alebo fóliou na pečenie a suchými strukovinami a pečieme „naslepo“ 10-15 minút. Potom papier so záťažou odstránime a dopekáme ďalších 5 minút do zlata.
-
Zo všetkých citrónov vytlačíme šťavu (mali by sme mať 75 ml). Citrónovú šťavu vymiešame s cukrom, ricottou, mascarpone a vajíčkom do hladkého krému. Ten nalejeme do predpečeného korpusu a vrátime do rúry na ďalších 30 minút. Upečený koláč necháme mierne vychladnúť, vyberieme z formy a opatrne preložíme na mriežku, kde ho necháme úplne vychladnúť. Pred podávaním môžeme posypať práškovým cukrom.