Syrové pagáče so syrom Gouda

 | 

Čas prípravy: 

90

 min

Čas varenia: 

25

 min

Ingrediencie

Na 2 plechy:

Ingrediencie

Na 2 plechy:

Nutričné hodnoty

Billa

Syrové pagáče sú u nás veľmi obľúbené pre svoju špecifickú chuť, ale aj univerzálnosť. Syr Gouda im dáva ešte výraznejšie chuťové zafarbenie. Málo kto vie, že pagáče k nám priniesli Turci, pravdepodobne v 16. storočí. Odvtedy sú stále hitom u nás i v okolitých krajinách.

Postup:

  1. Najprv si zarobíme kvások. Vo vlažnom mlieku rozmiešame cukor a rozdrobené droždie a necháme ho pri izbovej teplote vzísť. Do misy preosejeme múku, pridáme soľ, rascu a dobre premiešame. Ďalej pridáme olej a vajce a napokon aj vykysnutý kvások. Mixérom alebo varechou začneme spracovávať cesto. Cesto miesime, kým je kompaktné, hladké a netrhá sa na povrchu. Potom ho prikryté fóliou necháme vykysnúť na dvojnásobok objemu.
  2. Kým cesto kysne, nastrúhame všetok syr a necháme si roztopiť a vychladnúť maslo.
  3. Vykysnuté cesto vyvaľkáme alebo dlaňami roztlačíme na väčší obdĺžnik, ktorý po celom povrchu potrieme roztopeným vychladnutým maslom a posypeme väčšou časťou syra. Trochu syra si odložíme bokom, neskôr ním budeme posýpať pagáčiky.
    Pripravený plát cesta preložíme na tretiny ako list do obálky. Pracujeme čo najpresnejšie, aby sa cesto rovnomerne a pekne nalístkovalo. Prikryjeme ho a necháme asi 15-20 minút podkysnúť.
  4. Podkysnuté cesto otočíme o 90 stupňov, rozvaľkáme ho a opäť ho preložíme na tretiny ako list do obálky, tentoraz však kolmo na prvé prekladanie. A zas ho necháme prikryté podkysnúť. Prekladanie a rozvaľkávanie zopakujeme ešte dva razy – spolu teda cesto preložíme 4-krát.
  5. Po poslednom preložení a podkysnutí teraz cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 1,5 cm a povykrajujeme z neho väčšie pagáče. Syrové prekladané pagáče naukladáme s odstupom na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ich poslednýkrát podkysnúť. Rúru rozohrejeme na 180 stupňov. Pagáčiky pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme zvyškom nastrúhaného syra, prípadne celou rascou. Pečieme ich asi 25 minút do zlatista.