Tekvicové kari s cícerom

 | 

Čas prípravy: 

30

 min

Čas varenia: 

20

 min

Ingrediencie

Na 4 porcie kari budete potrebovať:

 

  • 500 g tekvice hokkaido (už očistená a olúpaná)
  • ½ čajovej lyžičky mletej škorice
  • 1 čajovú lyžičku nastrúhaného zázvoru
  • ½ čajovej lyžičky mletej rasce
  • ½ čajovej lyžičky kurkumy
  • ½ čajovej lyžičky kari
  • ¼ čajovej lyžičky kajenskej papriky

  • (voliteľné)

  • 2 strúčiky kardamónu
  • 1 čajovú lyžičku kokosového cukru
  • 3 strúčiky cesnaku
  • soľ a čierne mleté korenie
  • 1 polievkovú lyžicu jablčného octu
  • 200 g lúpaných krájaných paradajok

  •  

  • 300 ml vody (alebo zeleninový vývar)
  • 240 g cíceru v slanom náleve
  • pár listov kelu
  • 100 ml kokosového mlieka

  •  

    Ingrediencie

    Na 4 porcie kari budete potrebovať:

     

  • 500 g tekvice hokkaido (už očistená a olúpaná)
  • ½ čajovej lyžičky mletej škorice
  • 1 čajovú lyžičku nastrúhaného zázvoru
  • ½ čajovej lyžičky mletej rasce
  • ½ čajovej lyžičky kurkumy
  • ½ čajovej lyžičky kari
  • ¼ čajovej lyžičky kajenskej papriky

  • (voliteľné)

  • 2 strúčiky kardamónu
  • 1 čajovú lyžičku kokosového cukru
  • 3 strúčiky cesnaku
  • soľ a čierne mleté korenie
  • 1 polievkovú lyžicu jablčného octu
  • 200 g lúpaných krájaných paradajok

  •  

  • 300 ml vody (alebo zeleninový vývar)
  • 240 g cíceru v slanom náleve
  • pár listov kelu
  • 100 ml kokosového mlieka

  •  

    Nutričné hodnoty

    W46 Web Banner 1920x455px 2

    Jesenné kari, to je kombinácia tekvice, cíceru a zeleniny, ktorá vás zahreje. Tekvicové kari s cícerom je navyše ochutené výraznými, jemne pikantnými koreninami, ktoré pripomínajú chuť Indie. Kokosové mlieko finálnu chuť kari príjemne zjemňuje a dochucuje. K tomuto rýchlemu, sezónnemu jedlu môžete zvoliť akúkoľvek obľúbenú prílohu. Uvarte jazmínovú, alebo čiernu ryžu, quinou, alebo si upečte chlieb naan a do kari ho pri každom súste namáčajte. Je to len na vás.

    Hrejivé tekvicové kari

    Postup:

    1. Na oleji orestujte na drobno nakrájanú cibuľu do sklovita. Pridajte na kolieska nakrájanú mrkvu, očistenú a nakrájanú tekvicu hokaido, všetky koreniny, cesnak, cukor, lyžicu jablčného octu a asi 10 minút za občasného miešania restujte.
    2. Primiešajte lúpané krájané paradajky, opäť dobre premiešajte a podlejte vodou. Miesto vody môžete použiť neosolený zeleninový vývar.
    3. Duste do zmäknutia tekvice asi 25 minút.
    4. Nálev zo sterilizovaného cíceru zlejte do nádoby, do karí vsypte iba cícer a 5 minút povarte. Pár kelových listov nakrájajte na hrubšie pásiky a povarte ďalšie 3 minúty. Na záver tekvicové karí s cícerom dochuťte soľou a čiernym korením, zalejte kokosovým mliekom, nechajte prevrieť a odstavte.
    5. Tekvicové karí s cícerom podávajte s ryžou, alebo s indickým chlebom naan.

    Náš tip:

    Prípravu receptu si môžete uľahčiť a miesto korenín (škorice, zázvoru, mletej rasce, kurkumy, kari, kajenskej papriky a kardamónu) môžete použiť korenie garam masala. Tekvicu hokaido môžete zameniť za akúkoľvek inú tekvicu, prípadne tekvice kombinovať. Kelové listy sezónne obmieňajte špenátom, mangoltom, alebo listami červenej repy.