Tekvicové kari s cícerom

 | 

Čas prípravy: 

30

 min

Čas varenia: 

20

 min

Ingrediencie

Na 4 porcie kari budete potrebovať:

 

  • 500 g tekvice hokkaido (už očistená a olúpaná)
  • ½ čajovej lyžičky mletej škorice
  • 1 čajovú lyžičku nastrúhaného zázvoru
  • ½ čajovej lyžičky mletej rasce
  • ½ čajovej lyžičky kurkumy
  • ½ čajovej lyžičky kari
  • ¼ čajovej lyžičky kajenskej papriky

  • (voliteľné)

  • 2 strúčiky kardamónu
  • 1 čajovú lyžičku kokosového cukru
  • 3 strúčiky cesnaku
  • soľ a čierne mleté korenie
  • 1 polievkovú lyžicu jablčného octu
  • 200 g lúpaných krájaných paradajok

  •  

  • 300 ml vody (alebo zeleninový vývar)
  • 240 g cíceru v slanom náleve
  • pár listov kelu
  • 100 ml kokosového mlieka

  •  

    Ingrediencie

    Na 4 porcie kari budete potrebovať:

     

  • 500 g tekvice hokkaido (už očistená a olúpaná)
  • ½ čajovej lyžičky mletej škorice
  • 1 čajovú lyžičku nastrúhaného zázvoru
  • ½ čajovej lyžičky mletej rasce
  • ½ čajovej lyžičky kurkumy
  • ½ čajovej lyžičky kari
  • ¼ čajovej lyžičky kajenskej papriky

  • (voliteľné)

  • 2 strúčiky kardamónu
  • 1 čajovú lyžičku kokosového cukru
  • 3 strúčiky cesnaku
  • soľ a čierne mleté korenie
  • 1 polievkovú lyžicu jablčného octu
  • 200 g lúpaných krájaných paradajok

  •  

  • 300 ml vody (alebo zeleninový vývar)
  • 240 g cíceru v slanom náleve
  • pár listov kelu
  • 100 ml kokosového mlieka

  •  

    Nutričné hodnoty

    Jesenné kari, to je kombinácia tekvice, cíceru a zeleniny, ktorá vás zahreje. Tekvicové kari s cícerom je navyše ochutené výraznými, jemne pikantnými koreninami, ktoré pripomínajú chuť Indie. Kokosové mlieko finálnu chuť kari príjemne zjemňuje a dochucuje. K tomuto rýchlemu, sezónnemu jedlu môžete zvoliť akúkoľvek obľúbenú prílohu. Uvarte jazmínovú, alebo čiernu ryžu, quinou, alebo si upečte chlieb naan a do kari ho pri každom súste namáčajte. Je to len na vás.

    Hrejivé tekvicové kari

    Postup:

    1. Na oleji orestujte na drobno nakrájanú cibuľu do sklovita. Pridajte na kolieska nakrájanú mrkvu, očistenú a nakrájanú tekvicu hokaido, všetky koreniny, cesnak, cukor, lyžicu jablčného octu a asi 10 minút za občasného miešania restujte.
    2. Primiešajte lúpané krájané paradajky, opäť dobre premiešajte a podlejte vodou. Miesto vody môžete použiť neosolený zeleninový vývar.
    3. Duste do zmäknutia tekvice asi 25 minút.
    4. Nálev zo sterilizovaného cíceru zlejte do nádoby, do karí vsypte iba cícer a 5 minút povarte. Pár kelových listov nakrájajte na hrubšie pásiky a povarte ďalšie 3 minúty. Na záver tekvicové karí s cícerom dochuťte soľou a čiernym korením, zalejte kokosovým mliekom, nechajte prevrieť a odstavte.
    5. Tekvicové karí s cícerom podávajte s ryžou, alebo s indickým chlebom naan.

    Náš tip:

    Prípravu receptu si môžete uľahčiť a miesto korenín (škorice, zázvoru, mletej rasce, kurkumy, kari, kajenskej papriky a kardamónu) môžete použiť korenie garam masala. Tekvicu hokaido môžete zameniť za akúkoľvek inú tekvicu, prípadne tekvice kombinovať. Kelové listy sezónne obmieňajte špenátom, mangoltom, alebo listami červenej repy.
    štedrák recept vianočný
    59

    min

    kucharske capice 1