Teľacie mäso na víne s brokolicou

 | 

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Kulinárium Redakcia
Kulinárium Redakcia

 | 

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie

Čas prípravy: 2 hodiny + marinovanie

Na 4 – 6 porcií:

  • 1,5 kg teľacieho mäsa (pliecko)
  • soľ
  • 2 PL horčice (anglickej alebo dijonskej)
  • 500 ml červeného vína
  • 2 bobkové listy
  • 1 ČL guľôčok čierneho korenia
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 3 PL oleja
  • 2 mrkvy
  • 2 červené cibule
  • zeler
  • 2 – 3 vetvičky tymianu
  • Na prílohu:

  • mleté čierne korenie
  • hrsť strúhaného syra
  • Ingrediencie

    Čas prípravy: 2 hodiny + marinovanie

    Na 4 – 6 porcií:

    • 1,5 kg teľacieho mäsa (pliecko)
    • soľ
    • 2 PL horčice (anglickej alebo dijonskej)
    • 500 ml červeného vína
    • 2 bobkové listy
    • 1 ČL guľôčok čierneho korenia
    • 4 strúčiky cesnaku
    • 3 PL oleja
    • 2 mrkvy
  • 2 červené cibule
  • zeler
  • 2 – 3 vetvičky tymianu
  • Na prílohu:

  • mleté čierne korenie
  • hrsť strúhaného syra
  • Nutričné hodnoty

    Billa
    Víno je, obrazne povedané, tou čarovnou prísadou, ktorá všetko zmení. Každý labužník by mal ochutnať a zistiť, aký rozdiel v chuti a krehkosti mäsa dokáže spôsobiť práve marinovanie vo víne. Keď je teľacie mäso starostlivo upečené na miernom plameni a navyše v marináde, výsledkom je jeho maximálna šťavnatosť. Každé sústo je potom zaručene dokonalým pôžitkom.

    Marinované teľacie mäso

    Postup:

    1. Teľacie mäso osoľte a potrite horčicou. Vložte ho do hlbšej nádoby a zalejte vínom. Do marinády pridajte bobkové listy, guľôčky čierneho korenia a roztlačený cesnak. Mäso nechajte marinovať 4 až 5 hodín, najlepšie však cez noc.
    2. Mäso vyberte z marinády, nechajte odkvapkať a osušte ho. Marinádu si odložte na podlievanie mäsa počas pečenia. Potom mäso vložte do pekáča, prilejte trochu oleja a v predhriatej rúre pečte 30 minút pri teplote 180 °C.
    3. Kým sa mäso pečie, očistite cibuľu, mrkvu a zeler. Zeleninu nahrubo nastrúhajte. Teplotu v rúre znížte na 160 °C, k mäsu pridajte do pekáča nastrúhanú zeleninu, tymian a prilejte polovicu pohára marinády. Mäso vložte znova do rúry a pečte ďalších 60 minút. Ak je to potrebné, zakryte ho pri pečení alobalom. Asi po hodine pečenia zvýšte teplotu na 180 °C a pečte ďalších 20 minút. Potom mäso vyberte z rúry a nechajte chvíľu odstáť, kým ho začnete krájať.
    4. Brokolicu očistite a rozoberte na malé ružičky. Tie krátko povarte v slanej vode, potom ich sceďte a položte na plech na pečenie. Brokolicu pokvapkajte olejom a citrónovou šťavou, pridajte nastrúhanú citrónovú kôru, mleté čierne korenie a strúhaný syr. Plech s brokolicou vložte do rúry a pečte 15 až 20 minút. Upečené mäso podávajte so zapekanou brokolicou.
     

    Náš tip:

    • Menšie množstvo zeleniny, ktorá sa piekla s mäsom, zmixujte s výpekom a vzniknutú omáčku podávajte k mäsu