Teriyaki je spôsob prípravy mäsa, resp. marináda alebo omáčka, ktorá má svoje korene v Japonsku. U nás sa celkom dobre udomácnila najmä v rôznych obedových menu. Najobľúbenejší recept sú práve Teriyaki kuracie prsia, ktoré si môžete ľahko a rýchlo pripraviť doma. Kedykoľvek dostanete chuť na niečo špeciálne, spomeňte si naň, pretože vám zaručujem, že s ním určite očaríte svojich najbližších.
Postup:
-
Začneme s prípravou marinády na mäso. Prelisovaný cesnak, zázvor, sójovú omáčku, hnedý cukor, ananásový džús a škoricou privedieme do varu v malom hrnci a necháme vychladnúť. Zatiaľ čo sa marináda chladí, zbavíme kuracie prsia nepekných častí, prípadne ich rozkrojíme pozdĺžne (ak potrebujeme pečenie urýchliť.
-
Následne mäso zmiešame s marinádou a necháme minimálne jednu hodinu marinovať v chlade. Pokiaľ máme čas, môžeme mäso marinovať aj cez noc.
-
Zatiaľ čo sa mäso marinuje, dáme si variť ryžu podľa návodu na obale. Zeleninu dobre umyjeme a osušíme.
-
Mäso vyberieme z marinády a opečieme ho z oboch strán chvíľu na panvici na troche olivového oleja. Potom ho dáme v uzavretom pekáčiku dopiecť na cca 15 minút do vyhriatej rúry a pečieme na 180 °C.
-
Brokolicu a kukuričný hrášok tiež opečieme na rovnakej panvici, na ktorej sme opekali kuracie mäso, stačí 2 minúty z každej strany, chceme ju totiž zachovať čerstvú a chrumkavú. Potom zeleninu odložíme a do panvice vlejeme zvyšok marinády z mäsa, marinádu prevaríme a prípadne zahustíme trochou kukuričného škrobu rozmiešaného v studenej vode. Ešte 2 minúty omáčku varíme a následne môžeme podávať.
-
Pred servírovaním do misky dáme uvarenú ryžu, navrch nakrájané upečené kuracie prsia, opečenú zeleninu a prelejeme trochou omáčky. Nakoniec všetko zasypeme sezamovými semienkami.
Dobrú chuť.