Tradičný Apple pie

 | 

Čas prípravy: 

90

 min

Čas varenia: 

50

 min

Coolinari
Coolinari

 | 

Čas prípravy: 

90

 min

Čas varenia: 

50

 min

Ingrediencie

Na jablkový pie (priemer 20 cm):

Na náplň:

  • 1 kg jabĺk  (neočistené)
  • 2 čajové lyžičky mletej škorice
  • 60 g trstinového cukru
  • 10 g kukuričného škrobu
  • šťavu a kôru z ½ citróna
  • 3 strúčiky kardamómu
  • 1 čajovú lyžičku vanilkového extraktu
Ingrediencie

Na jablkový pie (priemer 20 cm):

Na náplň:

  • 1 kg jabĺk  (neočistené)
  • 2 čajové lyžičky mletej škorice
  • 60 g trstinového cukru
  • 10 g kukuričného škrobu
  • šťavu a kôru z ½ citróna
  • 3 strúčiky kardamómu
  • 1 čajovú lyžičku vanilkového extraktu

Nutričné hodnoty

hl 42 Web Banner 2120x455px

Takmer každá krajina má svoj typický variant jablkového koláča. Na Slovensku je to rozhodne jablkové pité. Vo Francúzsku je to známy Tarte tatin, v Holandsku Appletaart. Tradičný Apple pie sa podobá tomu holandskému, ale pochádza z Anglicka.

Tradičný Apple pie je skvelý

Postup:

  1. Ako prvé pripravte cesto, ktoré musí postáť v chladničke. Do kuchynského robota s nástavcom nožov nasypte všetky sypké suroviny. Pridajte na kocky nakrájané studené maslo, jablčný ocot, studenú vodu a pulzovaním rozmixujte. V prípade potreby dolejte trochu vody. Cesto by malo byť trochu lepkavé. Vyberte cesto, roztlačte ho do tvaru disku (aby sa rýchlejšie vychladilo) a zabaľte do potravinovej fólie. Nechajte ho v chladničke odpočívať minimálne 1 hodinu.
  2. Kým sa cesto chladí, nachystajte náplň. Jabĺčka ošúpte a očistite. Na rozohriatu panvicu nasypte na tenké plátky nakrájané jablká, nepridávajte žiaden tuk. Posypte ich mletou škoricou, cukrom, kukuričným škrobom, kôrou a šťavou z citróna a nadrvenými semienkami kardamómu. Po premiešaní prikryte panvicu pokrievkou a za občasného miešania duste asi 10 minút. Plátky jabĺk by mali byť mäkké, ale mali by držať tvar a nerozpadať sa. Preto dávajte pozor aby ste ich nerozvarili. Po odstavení pridajte do jabĺk vanilkový extrakt a premiešajte. Nechajte vychladnúť.
  3. Cesto vyvaľkajte na hrúbku cca 2 mm a naplňte ním tortovú formu s priemerom 20 cm po celom obvode, zvyšok cesta orežte a použite na mriežkovanie. Formu s cestom dajte na chvíľu do chladničky, pred pečením dno popichajte vidličkou. Pečte pri teplote 180 stupňov približne 25 minút. Cesto by malo byť po vytiahnutí upečené.
  4. Zvyšné cesto vyvaľkajte a narežte na tenké pásiky. Naplňte koláč jablkovou náplňou a prepletajte jednotlivé pásiky. Potrite vyšľahaným vajíčkom a posypte cukrom. Pečte pri teplote 180 stupňov ďalších 25 minút, alebo kým bude cesto na vrchu upečené. Jablkový pie podávajte posypaný práškovým cukrom alebo s omáčkou zo slaného karamelu.
  5. Apple pie sa skladá z dvoch vrstiev cesta a jablkovej náplne. Vrchné cesto môže byť kladené vcelku alebo jednotlivými pásikmi do tvaru mriežky. Najčastejšie sa podáva so šľahačkou alebo zmrzlinou. A práve anglickú/americkú verziu jablkového koláča sme tento raz pre vás vyladili, vychutili a pripravili.
  6. Najdôležitejší a zároveň najlepší na tomto koláči je pomer cesta a náplne. Náš jablkový koláč je jabĺčkami naplnený do prasknutia. Preto je taký šťavnatý. Napokon, už pri prvom pohľade naň vám musia tiecť slinky. A verte nám, tak dobre ako vyzerá aj chutí. Pripravili sme si k nemu aj slaný karamel a to isté odporúčame aj vám. Tá kombinácia je neprekonateľná a vy už nikdy, ale nikdy nebudete chcieť iný jablkový koláč.

 

Náš tip:

  • Vypracované cesto zabalené v potravinovej fólii vydrží v chladničke pokojne týždeň, v mrazničke mesiac, takže si ho môžete pripraviť dopredu. Množstvo cesta v tomto recepte bude postačovať presne na daný rozmer formy a vrchné mriežkovanie. V prípade, že sa nechcete babrať s vyrezávaním cesta a mriežkovaním, urobte jeden a pol až dvojnásobnú dávku cesta a vrch koláča prekryte cestom v tvare kruhu. Pred pečením ale vrch narežte, aby mal kadiaľ unikať vzduch.