Trifle pohár je dezert, ktorý si zamilujete, ak máte radi ovocné poháre. Každý si v ňom nájde to svoje. Ovocie, džem a puding môžete samozrejme zvoliť podľa sezóny a chuti.
Trifle pohár s ovocím a fantastickým krémom
Postup:
- Najprv upečieme piškótovú roládu. Rúru si predhrejeme na 180 stupňov Celzia. V kuchynskom šľahači vyšľaháme vajcia s cukrom. Do vaječnej peny potom ľahko, už len ručne, vmiešame hladkú múku a olej. Hotovú zmes nalejeme na väčší nízky plech vystlaný papierom na pečenie. Cesto dáme piecť do rúry na cca 20 minút, alebo kým je na povrchu zlatisté.
- Keď je cesto ešte vlažné, namočíme celú utierku do studenej vody a poriadne ju vyžmýkame. Rozprestrieme ju na stôl a cesto na ňu preklopíme. Papier na pečenie z cesta opatrne zložíme a za pomoci vlhkej utierky cesto stočíme do rolády. Dbáme na to, aby sa zároveň s cestom rolovala i utierka. Necháme ho zrolované chvíľku odpočívať, aby si zvyklo na ohybnosť. Po chvíli ho rozmotáme a vnútro natrieme ovocným džemom a znova zatočíme. Roládu nakrájame na rovnako hrubé plátky.
- V malom hrnci zmiešame suroviny na želé a privedieme ich k varu. Keď tekutina začne bublať, varíme ešte 2 minúty a potom vypneme a necháme bokom vychladnúť. Občas sa k tekutine vrátime a skontrolujeme, či nezačína hustnúť, bude to trvať asi 15 minút.
- Zatiaľ si na dno veľkého pohára alebo misy poukladáme asi polovicu nakrájaných rolád.
- Ovocie umyjeme a usušíme a väčšie ovocia môžeme pokrájať.
- Puding uvaríme podľa návodu a polejeme ním rolády na dne pohára. Doplníme umytým a osušeným ovocím.
- Ak želé začalo hustnúť, prelejeme ním pohár a celý ho potom dáme schladiť do chladničky.
- Kým bude želé tuhnúť, pripravíme si krém z mascarpone. Vyšľaháme žĺtky s cukrom a nakoniec pridáme po lyžičkách mascarpone. Vznikne nám nadýchaný chutný krém.
- Pohár vyberieme z chladničky, poukladáme zvyšky rolád a znovu zasypeme ovocím a prikryjeme krémom z mascarpone.