Turecké vajíčka v bylinkovej majonéze

 | 

Čas prípravy: 

15

 min

Čas varenia: 

3

 min

Ingrediencie

Na 2 porcie: 

gazdovského typu /Billa/

  • 1 strúčik cesnaku
  • Soľ a čerstvé mleté čierne korenie
  • 1 lyžička čili vločiek
  • ½ lyžičky sladkej papriky
  • 2 plné lyžice masla
  • 1 lyžica olivového
  • oleja

  • 2 lyžice octa
  • Čerstvý kôpor
  • Ingrediencie

    Na 2 porcie: 

    gazdovského typu /Billa/

  • 1 strúčik cesnaku
  • Soľ a čerstvé mleté čierne korenie
  • 1 lyžička čili vločiek
  • ½ lyžičky sladkej papriky
  • 2 plné lyžice masla
  • 1 lyžica olivového
  • oleja

  • 2 lyžice octa
  • Čerstvý kôpor
  • Nutričné hodnoty

    Billa
    Vyskúšajte turecké pošírovené vajíčka v bylinkovej majonéze. Atraktívna a trochu exotická verzia klasických pošírovaných vajec v holandskej omáčke si vás získa. Kombinácia s cesnakovým studeným jogurtom je ideálna na letné víkendové raňajky alebo brunch.

    Poznáte turecké pošírovené vajíčka?

    Postup:

    1. Jogurt vyberieme aspoň 30 minút pred prípravou z chladničky. Potom ho premiešame s pretlačeným cesnakom a osolíme. Maslo s olejom roztopíme v malej panvici. Keď zavonia, pridáme čili vločky a pár sekúnd spolu prehrievame. Odstavíme a prisypeme mletú červenú papriku.
    2. 2 vajíčka na osobu rozklepneme opatrne do menšej misky, tak aby zostali žĺtky neporušené. V menšom hrnci necháme zovrieť vodu, potom plameň štíšime a lyžicou vytvoríme vír. Doň potom opatrne preklopíme vajíčka. Varíme na slabom plameni 3 minúty. Vyberáme ich dierovanou lyžicou. Pokračujeme s ďalšími vajíčkami.
    3. Ochutený jogurt rozdelíme na taniere, urobíme akési hniezdo. Vajíčka položíme do stredu, prelejeme čili maslom a na záver posypeme mletým čiernym korením a lístkami kôpru.
    4. Podávame s opečenými hriankami či chrumkavou bagetou.
     

    Náš tip:

    Turecké pošírovené vajíčka sú originálna turecká receptúra. Volajú sa “Çılbır“ a je to zaujímavá kombinácia cesnakového jogurtu, vajec a čili korenia, ktorá vás dostane. Ideálne jedlo na víkendové raňajky alebo brunch. Na prípravu použite najlepšie a najčerstvejšie vajíčka aké zoženiete, najlepšie v voľného chovu. Ochutené čili maslo je typické pre tureckú kuchyňu a všetko turecké varenie. Používa sa na ochutenie jogurtu k cestovinám, k mäsu, či do polievok. Ak vám zachutí, pripravte si ho do zásoby aj vy.