Ovocný hrnčekový tvarohový koláč

 | 

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Sisters Bakery Miška Smolová
Sisters Bakery Miška Smolová

 | 

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie

Na cesto:

  • 2 PL kakaa
  • 1/2 balíčka kypriaceho prášku
  • Na tvarohovú plnku:

    (bez hrudiek)

  • 250 g masla
  • 1 hrnček práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • kôra z polovice chemicky neošetreného citróna
  • Na ovocnú vrstvu:

    • asi 500 g mrazeného (alebo čerstvého) ovocia, napríklad jahody, maliny, čerešne a pod.
    • 1/2 hrnčeky kryštálového cukru
    • 2 ČL citrónovej šťavy
    • 6 plátkov želatíny
    Ingrediencie

    Na cesto:

  • 2 PL kakaa
  • 1/2 balíčka kypriaceho prášku
  • Na tvarohovú plnku:

    (bez hrudiek)

  • 250 g masla
  • 1 hrnček práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • kôra z polovice chemicky neošetreného citróna
  • Na ovocnú vrstvu:

    • asi 500 g mrazeného (alebo čerstvého) ovocia, napríklad jahody, maliny, čerešne a pod.
    • 1/2 hrnčeky kryštálového cukru
    • 2 ČL citrónovej šťavy
    • 6 plátkov želatíny

    Nutričné hodnoty

    banner billa
    Hrnčekový tvarohový koláč - tento koláč je výbornou inšpiráciou, ako spotrebovať zabudnuté ovocie v mrazničke a zároveň si napiecť na víkend niečo chutné a oku lahodiace. Cesto jednoduché, hrnčekové, jednoduchá tvarohová krémová plnka a na záver vrstva z bobuľového ovocia so želatínou. Už len pri predstave na tento jarný zákusok sa človeku slinky zbiehajú.

    Hrnčekový tvarohový koláč s ovocným želé

    Postup:

    1. Najprv si pripravíme cesto. Vajcia rozšľaháme s cukrom do nadýchanej bledej peny, pridáme olej a vodu, premiešame a napokon prisypeme preosiatu múku s kypriacim práškom a kakaom. Gumenou varechou vymiešame dohladka.
    2. Cesto nalejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi 20-25 minút. Hotový korpus necháme vychladnúť. Po vychladnutí umiestnime okolo korpusu štvorhrannú tortovú formu alebo si ju vyrobíme z alobalu.
    3. Na tvarohovú plnku si v miske mixérom vyšľaháme maslo s cukrom a vanilkovým cukrom do mäkkého krému. Pridáme citrónovú kôru a premiešame. Do vyšľahaného masla postupne pridávame mäkký tvaroh a všľahávame ho.
    4. Na hotový korpus nanesieme tvarohovú vrstvu (vďaka tortovej forme alebo alobalovej zábrane okolo koláča sa jednotlivé vrstvy budú pekne vrstviť a nestekať z koláča). Dáme do chladničky, kým si nepripravíme ovocnú vrstvu.
    5. Na ovocnú vrstvu rozmixujeme ovocie, zmiešame ho s cukrom a krátko povaríme. Odstavíme z ohňa.
    6. Plátky želatíny namočíme asi na 5 minút do studenej vody napučať, potom ich vyžmýkame a pridáme k nim dve lyžice ovocnej zmesi. Rozmiešame, kým sa želatína úplne nerozpustí.
    7. Ovocie so želatínou vlejeme do zvyšku ovocnej zmesi, premiešame a necháme v chlade tuhnúť.
    8. Keď nám ovocná zmes začne hustnúť (cca po 15-20 minútach v chlade), nalejeme ju opatrne na tvarohovú vrstvu a necháme v chladničke až do úplného stuhnutia (ideálne cez noc).
    9. Po stuhnutí ovocnej vrstvy môžeme koláč servírovať ozdobený šľahačkou a lístkom mäty alebo ovocím.